Vizita la Chișinău a Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, reconfirmă relațiile dintre R. Moldova și Statele Unite, pe fondul consolidării parteneriatului strategic tot mai aprofundat dintre Statele Unite și România.

Aceasta va fi a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova, după cea din martie 2022, desfășurată la câteva săptămâni de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către armata Federației Ruse. Semnalul din 2022 a permis R. Moldova să primească ajutorul necesar pentru a rezista în fața războiului hibrid total lansat de Moscova împotriva populației R. Moldova.

Șeful diplomației americane va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu, urmând să fie anunțat „un pachet robust de sprijin” pentru R. Moldova. Prin acest gest va fi reiterat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru aspirațiile europene, occidentale ale majorității populației R. Moldova.

Pe agendă bilaterală mai figurează măsurile destinate consolidării rezilienței în fața dezinformării finanțate de Federația Rusă, securitatea energetică a statului, dezvoltarea relațiilor economice bilaterale și creșterea economică a R. Moldova, implementarea reformelor necesare democratizării societății, dar și progresul făcut de R. Moldova pe drumul integrării în Uniunea Europeană.

Desantul lui Blinken la Chișinău are loc la o săptămână după semnarea unui parteneriat de securitate și apărare de către UE și R. Moldova, primul act de acest fel semnat de blocul comunitar cu un stat din afara UE, și mai ales cu un stat care dorește să devină membru cu drepturi depline al organizației. Parteneriatul are drept scop să eficientizeze modul în care UE poate ajuta R. Moldova să reziste mai bine în fața amenințărilor externe, mai ales cele venite din partea Kremlinului.

Printre prevederi se numără asistența Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței R. Moldova, managementul integrat al frontierelor, participarea Chișinăului la misiunile UE de gestionare a crizelor, cooperarea în domeniile securității cibernetice și combaterii dezinformării.

Acordul a fost semnat de prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, în cadrul celei de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere R. Moldova.

R. Moldova a devenit treptat, dintr-un stat consumator de securitate, într-un stat care își aduce contribuția la consolidarea securității multor regiuni aflate în conflict. Misiunile soldaților și ofițerilor Armatei Naționale în Irak, Kosovo, Liban, și curând în Bosnia-Herțegovina, sunt dovezi clare ale respectării angajamentelor de către R. Moldova.

Armata Națională a R. Moldova va beneficia de sprijinul partenerilor pentru a își îndeplini aceste angajamente, inclusiv din partea Statelor Unite, României și a altor state occidentale.

De la începutul anilor 90, SUA a oferit peste 2,5 miliarde de dolari R. Moldova, iar de ofensiva militară ilegală rusă împotriva Ucrainei, declanșată în februarie 2022, asistența financiară americană s-a ridicat la aproape 800 de milioane, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.

Datorită sprijinului financiar american, peste 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici din R. Moldova. Alte aproape 150 de milioane de dolari sunt alocate pentru construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin care R. Moldova va fi conectată la rețeaua electrică a României, ușurând procesul de integrare în rețeaua energetică europeană. Tot din aceste fonduri va fi sporită capacitatea R. Moldova de generare internă a energiei electrice.

Relațiile militare excelente dintre R. Moldova și Statele Unite sunt reflectate și de participarea soldaților din cele două state la exerciții comune, în cadrul unor exerciții internaționale, dar și bilaterale.

În urmă cu câteva săptămâni, cele două state au desfășurat, pe teritoriul R. Moldova, exerciţiul „Swift Response-2024”, la care au participat peste 400 de militari ai Armatei Naționale, dar şi militari din SUA şi două aeronave militare C-130 Hercules. Exercițiul s-a desfășurat în baza unor angajamente bilaterale de transfer a experienţei, încheiate între Armata Naţională a Republicii Moldova şi Comandamentul Statelor Unite ale Americii în Europa şi Africa.

Militarii participanți fac parte din Brigada de Infanterie motorizată „Moldova”, Batalionul cu destinaţie specială „Fulger” al Armatei Naţionale, dar şi din Divizia Aeropurtată 82, una dintre unitățile de elită ale armatei americane.

„Scopul antrenamentelor este dezvoltarea capabilităţilor şi creşterea nivelului de interoperabilitate între militarii participanţi, precum şi punerea în practică a tehnicilor, metodelor şi procedurilor moderne de instruire militară individuală şi colectivă”, au precizat atunci reprezentanţii Ministerului Apărării de la Chișinău.

Importanța sprijinului românesc pentru edificarea parteneriatului dintre Chișinău și Washington nu poate fi ignorată. R. Moldova este o prioritate absolută pe agenda liderilor români, inclusiv în timpul contactelor la nivel înalt cu omologii americani.

În timpul recentelor vizite peste Ocean ale premierului Marcel Ciolacu ori a președintelui Klaus Iohannis, problemele R. Moldova au fost prezentate pe larg de către înalții oficiali de la București. Acest tip de diplomație tăcută, cu caracter mai mult neoficial, a facilitat R. Moldova obținerea unui capital de încredere fără precedent din partea Statelor Unite. Acest capital de încredere trebuie transformat în investiții și în programe capabile să ofere noi posibilități de dezvoltare economiei R. Moldova.

Creșterea securității în regiune se bazează pe amplificarea rolului jucat de România, în calitate de pivot al flancului pontic al Uniunii Europene și NATO. Orice măsură luată pentru consolidarea securității regionale în fața amenințărilor militare directe ori a celor hibride venite din partea Rusiei este benefică și pentru R. Moldova.

Astfel de parteneriate bilaterale ori multinaționale nu vin decât să confirme că în aceste timpuri tulburi proverbul "toți pentru unul și unul pentru toți" trebuie să fie înțeles la adevărata sa valoare.