Vitalie Vovc // Săptămâna în care au început jocurile
De la începutul invaziei masive a Ucrainei de către hoardele putleriste au trecut 878 de zile. Săptămâna care a trecut nu a adus schimbări majore pe front: avansarea putleriștilor a încetinit, iar fiecare metru pătrat pe care îl ocupă îi costă pierderi colosale. Se pare că armata ucraineană a renunțat pentru moment la orice tip de operațiuni ofensive majore și se concentrează pe nimicirea inamicului și a resurselor. Observatorii militari menționează că de la începutul verii rușii înregistrează cele mai mari pierderi din februarie 2022, atât umane cât și în echipamente militare. Unii merg până a afirma că spre sfârșitul acestui an deficitul în echipamente va bascula definitiv razbioiul.
Dar să revenim și în Republica Moldova puțin, chiar dacă mari evenimente nu am înregistrat.
SOLNÂŞKO A RĂSĂRIT DIN NOU Săptămâna trecută mai multe „personalități” de pe firmamentul politicii moldovenești și-au anunțat intenția de a-și prezenta candidaturile pentru funcția de președinte pentru următoarele alegeri. Printre alții, și-a anunțat intenția de a candidata și ex-jurnalista Natalia Morari, ceea ce a și excitat spiritele la maximum pe rețelele de socializare.
Indignarea e perfect legitimă, doar că, la fel precum în marea majoritate a cazurilor, moldovenii noștri nu prea conectează rațiunea la energia emotivă. Fapt care îi face extrem de vulnerabili: oricine reușește să le canalizeze cumva furia emotivă îi are la mână! Dar să lăsăm această discuție care merită rumegată mai pe îndelete și nu suferă superficialitate. Voi explica doar exemplul respectiv: marea majoritate a cetățenilor se arată supărați de numărul candidaților: păi asta și înseamnă democrație! Mulți candidați, cetățeni liberi care aleg dintr-o multitudine de pretendenți pe acei pe care-i consideră cei mai demni. Cu atât mai mult că acei care și-au anunțat intenția nu sunt nici barem candidați oficiali pentru moment.
Din păcate, (nu avem de unde şti dacă e prostie sau complicitate) sau găsit din acei care i-au ridicat imedit mingea la fileu acuzând-o că ar fi o unealtă a Moscovei, iar Morari a și apucat prăjina depănând și contra-atacând pe marginea acestui subiect.
Să lăsăm această poveste la o parte și să facem o incursiune în istoria nu prea îndepărtată: vă mai aduceți aminte din ce cauză anume președintele american, Bill Clinton a trecut prin procedura de impeachment? Pentru povestea cu Monika Levinski? Pe naiba! Pentru că a mințit!
Acum să revenim la oile noastre: a o ataca pe Morari că e „unealta Moscovei” nu are sens din moment ce în cursă ne vom pomeni (e o presupunere) cu candidații lui Dodon, Şor, Vlah, Chicu et altri. Alături de aceștia Morari e chiar „solnâșko”, indiferent de realitate. E în interesul amantei lui Platon ca contestarea sa fie menţinută anume în această albie, unde ea se poate uşor apăra şi chiar contra-ataca.
Natalia Morari are păcate incomensurabil mai mari: ea a mințit încălcând orice regulă deontologică, sfidând bunul simt și încederea celor de o ascultau și urmăreau. Nu cred că e necesar să vă mai povestesc relația ei cu Platon. Iar aici ea nu are contra-argulmente.
Cert e faptul că de la campania Nataliei Morari miroase urât. Și în primul rând miroase a bani grei.
Dar sunt convins că acesta e doar un început. Pa câte le vom mai vedea până la sfârșitul lui octombrie!!
FERMĂ DE BOŢI Oficialii americani afirmă că au luat măsuri împotriva unei operaţiuni de informare bazată pe inteligenţă artificială, desfăşurată din Rusia, care includea aproape 1.000 de conturi care pretindeau că sunt americane, transmite news.ro și G4Media cu referire la BBC. Nici mai mult, nici mai putin. Dar astia sunt americanii. Ei au resurse pentru a combate „femele de boti”. Si noi? Noi avem referendum în Octombrie. Iar ei au ferme de boti. Oare cum stam cu resursele? Maar la nivelul americanilor ajungem?