Premierul sârb Aleksandr Vicic a anunțat luni, 24 octombrie, că autoritățile sârbe au arestat un general și mai multe alte persoane implicate în alterarea rezultatului alegerilor din statul Muntenegru, invitat deja să adere la NATO și unde premierul a anunțat deja ingerința rusă pentru a deturna drumul euroatlantic.

Dealtfel, în ziua alegerilor generale din Muntenegru, Podgorica a arestat 20 de cetățeni sârbi implicați în posibila lovitură de stat, atac asupra instituțiilor statului adriatic.

Vucic a declarat că serviciile de securitate sârbe au probe „materiale și dincolo de orice dubiu” despre un complot care implica un general de poliție în retragere și multe alte persoane nenumite în atacul planificat la adresa instituțiilor din Muntenegru. Cele două grupuri, din Muntenegru și Serbia, erau în legătură și făceau parte din aceeași conspirație.

Premierul Vucic a anunțat că autoritățile sârbe au găsit, printer altele, 125.000 euro cash și uniforme utilizate în acțiune, deși nu a furnizat date despre atacurile planificate. Și suspecții reținuți au furnizat declarații și probe noi în instrumentarea cazurilor. Indivizii au urmărit mișările prim ministrului muntenegrean, Milo Djukanovici, pro european și pro-NATO, și care „au informat atât echipa din teren, cât și comanditarii acțiunii”, potrivit premierului sârb. Și alți membri ai complotului ar putea fi arestați cât de curând. În schimb el a dat asigurări că nu există probe care să lege acțiunea de politicieni sârbi sau muntenegreni.

Alegerile din Muntenegru au avut ca temă intrarea țării în UE și NATO și au fost blocate de forțe pro-sârbe și proruse care au dorit să reorienteze statul adriatic către Est. Dealtfel premierul Djukanovic a dat publicității dinaintea alegerilor faptul că Rusia finanțează opoziția și dorește să blocheze aderarea statului la NATO, deși invitația a fost deja lansată la summitul NATO de la Varșovia, din iulie anul acesta.

Deja în ziua alegerilor, atacuri cibernetice au blocat site-uri ale media și ale partidelor, iar serviciile de mesagerie au fost suspendate. A fost arestat Bratislav Dikic, fost comandant al Jandarmeriei Serbiei, alături de 20 de cetățeni sârbi (parte din forțe paramilitare), care au fost reținuți de poliția din Muntenegru sub acuzația de act de terorism sâmbătă, 15 octombrie, când încerca să intre din Serbia în Muntenegru cu o mare cantitate de arme și muniție. Mijloacele media pro-guvernamentale au numit evenimentul o „tentativă de lovitură de stat”.

Rezultatul alegerilor generale din Muntenegru de pe 16 octombrie este neconcludent. Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS) a obținut 36 de locuri în Parlament (din totalul de 81), fiind necesară o coaliție cu partidele minorităților naționale (deputații minorității albaneze, croate și bosniace) și cu social-democrații pentru a asigura majoritatea de 42 – 43 de locuri și pentru a putea forma Guvernul. Frontul Democratic, principala alianță de opoziție, a obținut 18 locuri. Alianța s-a declarat împotriva partidelor prooccidentale și urmărește consolidarea relațiilor cu Serbia și Federația Rusă. Împreună cu toate partidele și alianțele de opoziție, Frontul Democratic ar putea aduna, teoretic, 42 de locuri în Parlament.

Frontul Democratic unește trei partide și grupuri considerate civice și moderate în orientarea lor. URA și DEMOS au fost formate în 2015 de mai mulți foști oficiali, alături de reprezentanți ai partidelor pro-sârbe care și-au părăsit partidele naționaliste. SNP a fost înființat de fostul prim-ministru iugoslav și președinte al Muntenegrului, Momir Bulatovic, în 1998, în urma unei rupturi de Partidul Democratic al Socialiștilor (DPS). Coaliția este condusă de Miodrag Lekic, fost diplomat și profesor universitar în Italia.

Cu toate că viziunile celor trei partide de opoziție din Frontul Democratic coincid în ceea ce privește lupta împotriva lui Djukanovic, URA, DEMOS și SNP au viziuni complet diferite referitor la integrarea Muntenegrului în NATO. SNP se opune vehement aderării statului muntenegrean la Alianța Militară Nord-Atlantică și promovează ideea organizării unui referendum pe acest subiect. DEMOS are în continuare o poziție „indecisă”, în timp ce mișcarea URA este susținător al dobândirii calității de membru NATO de către Muntenegru.

sursa: evz.ro