De 27 de ani pe 31 august serbăm Ziua Limbii Române. Această sărbătoare are loc pe ambele maluri ale Prutului și se datorează părinților noștri. Când zic părinților noștri nu vorbesc în general, ci concret. Pe 27 august 1989, la adevărata Mare Adunare Națională, 750 000 de oameni a cerut declararea limbii române ca limbă de stat în Moldova și trecerea la alfabetul nostru, cel latin

De 27 de ani pe 31 august serbăm Ziua Limbii Române. Această sărbătoare are loc pe ambele maluri ale Prutului și se datorează părinților noștri. Când zic părinților noștri nu vorbesc în general, ci concret. Pe 27 august 1989, la adevărata Mare Adunare Națională, 750 000 de oameni a cerut declararea limbii române ca limbă de stat în Moldova și trecerea la alfabetul nostru, cel latin. În Piața Marii Adunări Naționale familia noastră a fost reprezentată de tata și de unchiul meu. Atât tata, cât și mama au fost profesori de limba română și niciodată nu și-au făcut iluzii că ar exista două limbi: româna și moldoveneasca. Unchiul meu a fost profesor de matematică, dar nu-ți trebuie studii filologice ca să știi că vorbești româna și că limba moldovenească pur și simplu nu există.

Atât tata, cât și unchiul meu au murit, cum au murit mulți dintre oamenii care au participat la acea Mare Adunare Națională. Lor le datorăm Declarația de Independență, în care scrie clar că limba noastră este limba română. A murit și Nicolae Esinencu, autorul extraordinarului poem Cu mortul în spate. Deși au trecut atâția ani de la scrierea acestui poem, versurile lui sunt încă din păcate foarte actuale. Fiecare dintre noi trebuie să fie cu mortul în spate, ca să nu uităm cine suntem, ce istorie avem, ce limbă vorbim.

În Declarația de Independență scrie că vorbim româna, Curtea Constituțională spune tot asta, Academia de Științe nu are dubii, Președintele zice că suntem români și vorbim româna, pe manualele noastre scrie clar Limba Română și totuși în Constituție există acel articol 13 ce menționează că limba moldovenească este limba de stat. Ce înseamnă asta? Înseamnă că aleșii poporului sunt dintre fiii cei proști ai neamului, dintre cei spălați pe creieri, care nu fac lucrurile pentru care i-am ales. Înseamnă că îi plătim degeaba, că le finanțăm partidele degeaba, că ajung la putere doar ca să fure și să-și bată joc de noi.

Acești fii proști ai neamului induc în eroare și oficialii străini, cum s-a întâmplat cu ambasadorul SUA, James Pettit. Dacă acesta din urmă a primit o bibliotecă de volume din Istoria Românilor, ar trebui să le ducem și acestor fii proști ai neamului biblioteci de manuale de Limba Română. Poate că nu le-a plăcut să învețe la școală și pur și simplu sunt proști. Nu ar fi rău să le facem și niște proteste, ca modificarea articolului 13 să fie primul lucru pe care îl vor face când vor reveni la serviciu. E jenant să râdă toată lumea de noi pentru că fiii proști ai neamului nu fac lucrurile elementare pentru care au fost aleși.