În 1989 (ca să vezi, nu chiar într-atât de demult…), o țară din Africa sub-ecuatorială, Liberia, apoi și Sierra-Leone, este atacată de unul din cei mai sângeroși călăi din istoria umanității: Charles Taylor. Războiul civil care a urmat a făcut circa 200.000 de victime.

Zbirii săi aveau o distracție: prizonierilor li se propunea să aleagă: mânecă lungă sau mânecă scurtă? De alegerea respectivă depindea cât li se tăia din braț cu securea. Prizonieri erau toți acei care se opuneau lui Taylor. De ce brațul? Fiindcă cu brațul se votează. În 1997 Charles Taylor este ales în funcția de Președinte al Liberiei.

În 1933, NSDAP-ul lui Hitler lua 43,9% și devenea Partidul cel mai important în Germania. Alegerile aveau loc nu mult după ce zbirii viitorului führer au dat foc Reichstag-ului, învinuind un comunist olandez, Marinus van der Lubbe. În 33 încă nu a avut majoritatea, dar a obținut-o prin coaliții.

La ce vă scriu toate astea? Fiindcă istoria, mai veche sau mai nouă, abundă în lecții. Și ar fi bine să învățăm din ele.

Și fiindcă ar fi bine să înțelegem că democrație înseamnă nu doar actul votării propriu-zis… Deși și aici am avea multe de spus:

18 septembrie 2016, alegeri parlamentare în Rusia: participă 47,8%. Acei câțiva deputați care se opuneau regimului putinist din Duma de Stat au dispărut din peizaj…

30 octombrie 2016, alegeri prezidențiale în Republica Moldova: participă 50.95%. Lui Dodon nu-i ajung doar puțin peste 2% pentru a fi ales din primul tur.

8 noiembrie 2016, alegeri prezidențiale în SUA: participă 54,2%. Donald Trump este ales președinte…

13 noiembrie 2016 : Turul II al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova. Oare câți vom fi?