În 2021, Timișoara va fi capitala culturală europeană. M-am bucurat mult de asta, chiar dacă în competiție a mai fost și Bucureștiul, și Clujul, și Baia Mare. Timișoara a meritat să câștige, mi-am dat seama deja de vreun an, când am răsfoit strategia culturală a orașului. La ea au lucrat profesioniști, nu au operat doar cu copy și paste, cum se întâmplă destul de des, când e vorba de strategii și proiecte în fostul spațiu comunist.

Când căutasem strategiile culturale ale orașelor românești, candidate la Capitala Culturală Europeană, am încercat să-mi imaginezi cât bine face unui oraș o strategie de durată. Avem și un exemplu concret – Sibiul. După ce a fost capitală culturală europeană, Sibiul a devenit un oraș turistic în toată regula. Și la asta a contribuit cultura, care a atras și fonduri, i-a dat un avânt incredibil orașului. Sibiul s-a ales cu o grămadă de festivaluri, naționale și internaționale, de o calitate foarte înaltă, cu nimic mai prejos decât în Occident. Am avut norocul să particip și eu acum doi ani la Poets in Transylvania, un festival internațional de poezie, organizat de Radu Vancu, Dragoș Varga și Zona Nouă. Pentru poeți asemenea evenimente sunt ca aerul, aș putea zice – ca inspirația. În primul rând cunoști mulți scriitori din toată lumea, te împrietenești cu unii, vezi cam la ce nivel e poezia în anumite țări, în ce direcții a luat-o. Antologiile apărute la festivaluri sunt foarte importante, te fac să revii la texte și să-ți verifici impresiile pe care le-ai avut la lecturi. Probabil că acest festival ar fi fost mult mai greu de realizat dacă Sibiul n-ar fi fost capitală culturală europeană.

Și alt lucru semnificativ – funcția de Președinte al României pentru Klauss Iohannis cred că se datorează faptului că era primar al Sibiului, atunci când orașul a devenit capitală culturală europeană. Asta ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe politicienii noștri, care se uită cu dispreț spre cultură, nu dau doi bani pe ea.

Dar să revin la Timișoara. Cunosc foarte mulți scriitori valoroși din Banat și cred că nu sunt apreciați la justa lor valoare. Pentru că Timișoara e o margine, ca și Basarabia. Cu această ocazie, Timișoara va deveni un centru cultural al României, iar scriitorii bănățenii vor fi cunoscuți mult mai bine decât până acum. Merită și îi felicit. Vor fi mii de evenimente culturale, pentru oamenii de creație va fi ca un vis. Deja mă gândesc serios dacă n-ar fi cazul să mă mut în 2021 în capitala Banatului, în capitala culturală europeană.

Chișinăul în schimb doarme. Sfor-sfor-sfor. Câte-un concert în PMAN și atât. Nu că n-am avea oameni cu proiecte foarte faine, dar ce să faci când municipalitatea nu se implică în susținerea oamenilor de cultură și proiectele lor? Chișinău, poate încercăm să schițăm măcar o strategie culturală? Poate ar fi un început?