Ați auzit de Vladimir Us? Dacă nu-l cunoașteți, atunci să știți că e cam rușinos. Pentru că oriunde merg, în România sau în străinătate, când vorbim despre arta contemporană, mulți artiști mă întreabă de Vladimir, îi cunosc proiectele, spun că ar vrea să vină în Chișinău, să participe la workshop-urile, la rezidențele pe care Vladimir Us le organizează prin Asociația Oberliht.

Acum m-am întors de la Sfântu Gheorghe, unde a avut loc Festivalul de Artă Contemporană PulzArt. Sfântul Gheorghe e un orășel mic, cu aproximativ 56 000 de locuitori. Din primele ore petrecute acolo am fost invidios. Pentru că am avut impresia că e un orășel al artiștilor. Cu fiecare om pe care l-am întâlnit în Sfântul Gheorghe puteai să discuți despre literatură, artă contemporană, teatru, muzică. Iar faptul că în Sfântul Gheorghe avea loc festivalul PulzArt era de neignorat: peste tot erau afișe, artiști care munceau pe stradă, diferite instalații, peste tot – indicatoare spre alte evenimente. Asta înseamnă să faci un festival de succes, binele care îl face orașului este concret, vizibil. Pentru acest festival munceau mână la mână o grămadă de instituții: Biblioteca Județeană, teatrele, universitatea, galeriile de artă, localurile mai importante, voluntarii, artiștii din oraș. Rezultatul, cum am spus, a fost excepțional.

Ce legătură are Sfântu Gheorghe cu Vladimir Us? Păi faptul că mai mulți artiști de acolo îl cunoșteau, dacă nu personal, atunci auziseră de el, îi asociau numele cu Moldova și Chișinăul. Eu zic că e un lucru frumos și că Vladimir face un mare favor orașului nostru. Artiștii din Sfântu Gheorghe sau invitații din alte localități nu știau de proiecte de-ale Ministerului Culturii sau a Direcției Municipale de Cultură, ci de Asociația Oberliht pe care o conduce Vladimir Us. Știau chiar și despre Zilele Spațiului Public, evenimentul de săptămâna trecută, unde au fost mulți invitați străini, dar și din România.

Asociația Oberliht este una reprezentativă pentru arta contemporană din Moldova. Ea e nivelul instituțiilor normale de artă din străinătate. Dar pentru proiectele inițiate de asociație Vladimir trebuie să aplice pentru fonduri europene, să alerge pentru a face un mare bine Chișinăului. Pentru mulți artiști contemporani din străinătate Oberliht înseamnă Chișinău. Îți mulțumim, Vladimir. Și așteptăm ca și Direcția Cultură a Chișinăului și Ministerul Culturii să-ți mulțumească și să te ajute, tu faci ceea ce ar trebui să facă aceste instituții publice.