Alexandru Vakulovski // Unde „se-ncepe”: Ucraina sau Moldova?
În timp ce activiștii susținuți până nu de mult de PLDM, acum la braț cu socialiștii, încearcă să-l dea jos pe primarul Dorin Chirtoacă, iar politicienii sunt la pescuit sau la bronzat, unii cu planuri de revoluții în pantaloni, alții pur și simplu, în Moldova își fac de cap trupele rusești.
Doar în august rușii au făcut manevre în Transnistria deja de două ori, ambasadorul Rusiei a început organizarea alegerilor dumei rusești tot acolo, despre diplomatul rus care s-a dat în spectacol turmentat am vorbit deja. O agendă cam încărcată, aș zice. În Moldova nu poți face nimic – toți sunt în concedii. În schimb la Ambasada Federației Ruse din Moldova se muncește, se muncește și încă o dată se muncește.
Toate semnele sunt rele dinspre est, ambasada lor mai e și supărată că a fost pusă în discuție o revizuire a legii audiovizualului, care ar îngrădi propaganda (lor) și ar încuraja producția emisiunilor autohtone: „menționăm faptul că acest pas neprietenos este făcut în contextul în care s-a prefigurat o posibilă revigorare a dialogului politic moldo-rus. Evoluția situației din jurul acestei inițiative, care are un caracter circumstanțial pronunțat în preajma alegerilor prezidențiale din Moldova, va fi monitorizată cu atenție de la Moscova, care va lua în considerare evoluția acestei chestiuni la construirea de mai departe a relațiilor moldo-ruse”. Tot pe site-ul ambasadei aflăm că rușii au trimis în Găgăuzia ajutor umanitar sub forma a două camioane: un Ural și un Kamaz. Nu mă miră că sunt interesați de regiunile separatiste.
În orice țară civilizată, aceste acțiuni ar însemna o declarație de război. Dar în Moldova – nu, căci nu-i așa, cum zic rușii: „moldovenilor le place de noi”. Exact ca la meciul de fotbal Moldova – Rusia, când ei erau uluiți că pe stadionul Zimbru se cânta Putin huilo.
Dar, după cum deja știm, Rusia nu joacă doar pe un front. Sau, dacă admitem doar unul, atunci e foarte mare. Între timp, manevrele armatei ruse nu se fac doar în Transnistria, ci înconjoară Ucraina. Au urmat și acuzațiile, pe un ton serios, dar absurde, că Ucraina ar avea un plan de-a destabiliza Crimeea. Asta ca și cum Moldova ar avea un plan cu Transnistria. Ultimele manevre ale rușilor cu armata transnistreană au avut loc chiar lângă granița Ucrainei, ceea ce le dă vecinilor noștri de gândit.
Dacă mulți erau liniștiți până acum că nimeni nu va porni un război cu puști și tancuri, săbii și bâte, pentru că există bombe atomice, Rusia putinistă demonstrează că războaiele primitive sunt încă posibile. Așa au câștigat Crimeea. Așa luptă în Donbas, așa ar mai putea câștiga teritorii. Cum zicea o manea: “Pumnii mei minte nu are!”