Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei vrea să monitorizeze Turcia din nou
Aleşi care reprezintă principalul organ european pentru drepturile omului au votat marţi în favoarea redeschiderii procedurilor de monitorizare a Turciei, o hotărâre care reflectă îngrijorarea lor puternică faţă de felul în care funcţionează instituţiile democratice în această ţară, relatează The Associated Press.
Această hotărâre a fost adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), la Strasbourg, cu 113 de voturi la 45 în urma a trei ore de dezbateri.
Comisia pentru monitorizare din cadrul APCE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de amendamentele Constituţiei aprobate luna aceasta prin referendum naţional în timpul stării de urgenţă.
Raportoarea pentru Turcia Marianne Mikko a declarat marţi că amendamentele, care sporesc în mod semnificativ atribuţiile preşedinţiei, ”nu sunt conforme cu modul fundamental şi comun în care înţelegem democraţia”.
Ea a subliniat că monitorizarea procesului nu reprezintă o ”pedeapsă”, ci un efort de consolidare a dialogului cu Turcia.
Comisia a criticat atmosfera dinaintea referendumului de pe 16 aprilie şi decretele de instituire a stării de urgenţă în urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.
Comisia a insistat asupra încarcerării unor parlamentari şi jurnalişti şi concedierilor în masă a unor funcţionari civili suspectaţi de legături cu puciul eşuat.
Mikko şi-a exprimat de asemenea regretul faţă de faptul că autorităţile turce examinează o reintroducere a pedepsei cu moartea.
Turcia, un membru fondator al Consiliului Europei (CoE), se află într-un dialog postmonitorizare începând din 2004.
Ministerul turc de Externe a condamnat imediat hotărârea drept o ”ruşine” şi a respins-o ca motivată ”politic”.
Această hotărâre reflectă sentimente antiturce şi a fost adoptată sub influenţa unor tendinţe populiste care alimentează islamofobia şi xenofobia în Europa, apreciază diplomaţia turcă.
”O asemenea hotărâre nu lasă Turciei altă opţiune decât să-şi reconsidere relaţiile cu APCE”, a anunţat ministerul.
Amnesty International (AI) a salutat această reintroducere a monitorizării complete a instituţiilor democratice din Turcia.
Reprezentantul AI în Turcia Andrew Gardner a subliniat că acest lucru ”transmite un mesaj puternic, potrivit căruia este necesar ca Turcia să pună capăt reprimării drepturilor omului”.
sursa: news.ro