Serghei Melikov, guvernatorul regiunii Daghestan, i-a luat la rost pe ofițerii de recrutare care au cerut în unul din orașele acestei republici federale a Rusiei ca toți bărbații să se prezinte „de urgență” la centrele de încorporare, transmite hotnews.

„Cum a putut ofițerul de înrolare din Derbent să le zică oamenilor să meargă la centrul de înrolare cu un asemenea mesaj?”, întreabă furios Melikov în timpul unei conferințe de presă, parafrazând apoi mesajul difuzat de ofițerii responsabili de recrutare:

„Toți cetățenii de sex masculin din orașul Derbent (...)”. Guvernatorul se oprește apoi și arată pe telefon o înregistrare video filmată de un șofer care a asistat la moment.

„Dragi cetățeni din Derbent, toți cetățenii de sex masculin trebuie să vină de urgență la centrul de încorporare din Derbent. Trebuie să aveți pașaportul și documentul de identificare militară la voi”, afirmă unul dintre ofițerii de recrutare la portavoce.

Se pare că ofițerii de recrutare militară din acest oraș, al doilea ca mărime din Daghestan, s-au plimbat cu mașina pe străzile sale pentru a le cere tuturor bărbaților pentru a se prezenta la centrele de recrutare, deși Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” miercurea trecută.

Într-un discurs ținut imediat după Putin, ministrul Apărării Serghei Șoigu a dat la rândul său asigurări că doar „rezerviștii” cu experiență militară sau studii cu aplicații în domeniul militar vor fi supuși mobilizării.

Guvernatorul Daghestanului aduce acuzații dure ofițerilor de recrutare

„Ce idioți nenorociți!”, acuză Melikov, aruncând teatral cu telefonul pe masă. El citează apoi din nou mesajul cu „toți bărbații” chemați la centrul de încorporare, înainte de a întreba retoric din nou dacă ofițerii de recrutare sunt idioți.

„Cine i-a autorizat să conducă prin oraș așa? Nu este nimic altceva decât răspândirea de informații false, pentru care există acuzații de infracțiune!”, exclamă guvernatorul Serghei Melikov, lovind de mai multe ori cu pumnul în masă.

Comentariile sale vin după ce proteste împotriva mobilizării au avut loc timp de mai multe zile în Daghestan, deși amploarea acestora a fost redusă. Chiar dacă la manifestații a participat un număr mic de persoane, autoritățile au răspuns violent, folosind gaze lacrimogene.

Există de asemenea suspiciuni că autoritățile au plătit huligani să îi bată pe protestatari, deci gesturile teatrale ale lui Melikov ar trebui privite și în această lumină.

Joi, proteste anti-mobilizare au izbucnit și în Kîvîl, capitala regiunii Tuva unde s-a născut și a copilărit ministrul Apărării Serghei Șoigu.

Într-o serie de postări în care a comentat protestele ce au avut loc la începutul acestei săptămâni în Daghestan și alte zone ale Rusiei, jurnalistul și cercetătorul Kamil Galeev de la Wilson Center nota că este improbabil ca aceste manifestații să afecteze în vreo manieră semnificativă regimul lui Vladimir Putin.

Galeev a subliniat însă că mobilizarea ordonată de Vladimir Putin este una asimetrică: ea este într-adevăr parțială în marile orașe din vestul Rusiei, și totală în regiunile cu minorități etnice semnificative și cele din Orientul Îndepărtat Rus.

Vladimir Putin a vorbit personal despre problemele cu mobilizarea

Într-un discurs susținut vineri seara după ce a semnat decretele de recunoaștere a independenței regiunilor Herson și Zaporojie, Putin a vorbit și despre problemele uriașe cu mobilizarea decretată săptămâna trecută.

„Această mobilizare ridică multe întrebări. Este necesar să corectăm toate greșelile și să ne asigurăm că nu se vor mai repeta”, a spus liderul de la Kremlin în timpul unei videoconferințe cu Consiliul său de Securitate, transmisă de televiziunea rusă.

Putin a făcut referire la convocarea capilor unor familii numeroase, a persoanelor care suferă de boli grave și a celor foarte în vârstă, care ar trebui să fie scutiți prin lege.

„Dacă s-a făcut o greșeală, aceasta trebuie corectată, iar cei care au fost convocați fără un motiv adecvat trebuie aduși acasă”, a subliniat președintele Rusiei.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a recunoscut încă de luni că s-au făcut „greșeli” în cadrul mobilizării, după ce numeroase înregistrări video cu procesul haotic prin care rușii au fost chemați la centrele de recrutare s-au viralizat pe rețelele de socializare.

Multe dintre aceste înregistrări virale au fost filmate de bărbați care explicau că au fost chemați la încorporare deși nu au pregătire militară, sunt în vârstă, au probleme de sănătate sau alte situații care îi fac neeligibili pentru serviciul militar.