Președintele Klaus Iohannis a trecut în revistă, la sfârșitul ședinței CSAT de astăzi, temele aflate pe agenda discuțiilor. Unul dintre subiectele abordate a vizat relația României cu Republica Moldova, ”o temă foarte importantă pentru noi”, care ”mă interesează foarte mult”, a spus președintele.

Acesta a arătat că ”relația (cu Rep. Moldova – n.r.) trebuie să devină mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă”, motiv pentru care decizia CSAT este o abordare strategică, ”pe termen mediu și lung”, prin care se va stabili poziționarea în această relație.

Evoluția din Moldova (Republica Moldova – n.r.) a arătat că partidele pro-europene au dificultăți și aceste dificultăți s-a văzut foarte bine după alegerile parlamentare”, a afirmat Iohannis, care a mai arătat că ”este nevoie de o relație îmbunătățită”.

Faptul că România sprijină Moldova cu o finanțare importantă e doar un început, noi credem că e nevoie de o implicare mult mai importantă și e nevoie de implicarea noastră în construcția și întărirea instituțiilor democratice”.

Președintele a mai arătat că va lua ființă un grup de lucru format din reprezentanți ai MAE, SIE, SRI și Administrația Prezidențială pentru a contura o abordare serioasă pe această relație, care să se adreseze tuturor temelor importante.

De asemenea, referindu-se la promovarea ideii unirii celor două state, Iohannis a atras atenția că ”trebuie făcută o distincție foarte clară între abordările foarte serioase care trebuie abordate în relația cu Rep. Moldova și abordările populist-electoraliste” generate de apropiatele campanii electorale din cele două țări (alegerile parlamentare din România și cele prezidențiale din Rep. Moldova), dând de înțeles că ideea unirii este intens vehiculată de actorii electorali.

sursa: Timpromanesc