367 de locuitori au fost reținuți în martie 2022 de ruși, la Yagidné, în Nordul Ucrainei, și înghesuiți în pivnițele unei școli în care au murit unsprezece persoane, potrivit AFP, preluată de Hotnews.ro.

Nu ne-au explicat nimic. Ne-au dus în pivniță și au spus că ne vor duce în altă parte mai târziu. Am putut merge doar la toaletă. A fost mai rău decât în închisoare”, și-a amintit Ivan Polgui, unul dintre deținuții intervievați luni de AFP, cu ocazia unei scurte ceremonii în sat, la care a participat președintele Volodimir Zelenski.

După ce nu a reușit să cucerească Kievul, armata rusă s-a retras din nordul țării la sfârșitul lunii martie 2022, la aproximativ o lună de la începutul invaziei sale.

„Această frică nu m-a părăsit nici azi”

Soldații Moscovei au sosit la 3 martie 2022 în acest sat de aproximativ 400 de locuitori, situat la două ore la nord de Kiev, în regiunea Cerniguiv.

Au intrat în case cu mitraliere și i-au forțat pe toți să intre în subsolurile (școlii). Ne-au dat cinci minute să luăm tot ce aveam nevoie”, descrie fiul său, Valeri Polgui, în vârstă de 38 de ani.

Totul a început cu o frică nebună când au venit la noi. Au bătut la ușa noastră și au spart-o. Această frică nu m-a părăsit în tot timpul cât am stat aici și timp de o lună după aceea”, a povestit Valentina, o altă supraviețuitoare, în vârstă de 60 de ani, care nu a dorit să își dea numele de familie.

În total, 367 de persoane au fost reținute și înghesuite timp de 27 de zile în subsolul fără ferestre al școlii, format dintr-o cameră mare și șase camere mai mici.

Printre aceștia se aflau persoane în vârstă și aproximativ 50 de copii, dintre care cel mai mic avea doar o lună și jumătate.

La început a fost frig, dar apoi au fost mai mulți oameni, iar în aceste încăperi nu era suficient oxigen (...) Unii bătrâni și-au pierdut cunoștința din cauza lipsei de oxigen, apoi au înnebunit și au murit. Când o persoană murea, (rușii) nu dădeau permisiunea de a o îngropa. Dacă o persoană murea dimineața, ei puteau să scoată (corpul) afară după-amiaza (...) pentru a-l pune în camera cazanelor ”, continuă Valeri Polgui.

Copiii se plimbau pe lângă cadavre

Cadavrele zăceau acolo, iar copiii se plimbau (pe lângă ele). Și apoi, când cadavrele ) trei/patru persoane erau împreună în camera cazanelor, ceream permisiunea de a le muta în cimitir”, unde erau îngropate, a adăugat Polgui.

Unsprezece persoane au murit în timpul detenției. Numele lor și datele decesului au fost scrise pe un perete și pe o ușă din subsol. De asemenea, copiii au făcut desene pe pereți.

Camerele erau mobilate cu câteva scaune și scânduri pentru mese, dar fără paturi sau saltele, oamenii dormeau pe podea pe cutii de carton.

„Mulți oameni aveau febră, copiilor li se făcea rău”

Oamenii se plimbau, era praf, era foarte greu de respirat, era și condens”, adaugă Valentina.

Potrivit acesteia, „mulți oameni aveau febră, copiilor li se făcea rău”.

Nu era loc să gătești sau să mănânci. Noi am organizat o bucătărie în curte. Existau resturi de la cantina școlii și de la grădiniță. Apoi, unii oameni au adus câte ceva de acasă”, continuă Valentina.

Calvarul lor s-a încheiat odată cu sosirea forțelor ucrainene la 30 martie.

Eram încă în subsol, pentru că tuturor oamenilor le era frică să iasă, pentru că nu știau cine unde se află”, își amintește Valeri. „Am fost incredibil de fericiți să îi vedem”.

După ce am văzut asta, îmi doresc ca președintele rus să își petreacă restul vieții într-o pivniță cu o găleată în loc de toaletă”, a declarat Zelenski luni, după ce a vizitat locul împreună cu vicecancelarul german Robert Habeck.