Forţele ruse au atacat sudul Ucrainei în noaptea de luni spre marţi cu 17 drone kamikaze de fabricaţie iraniană, care au fost lansate probabil de pe coasta de est a Mării Azov, în timp ce apărarea antiaeriană a Comandamentului operativ Sud a reuşit să doboare 14 dintre ele, împiedicându-le să-şi atingă ţinta, relatează EFE şi Reuters, preluate de Agerpres.

„În total, au fost înregistrate 17 lansări de aparate de zbor fără pilot (UAV) probabil dinspre zona coastei de est a Marii Azov”, se arată într-o notă publicată de Forţele aeriene ucrainene pe contul lor de Telegram.

Marea Azov este o mare interioară situată în zona Mării Negre, învecinându-se cu Ucraina la vest şi în nord şi cu Rusia la est. Rusia ocupă la ora actuală întreaga coastă ucraineană a Mării Azov, al cărei port principal este oraşul Mariupol.

Iuri Kruk, şeful administraţiei militare din Odesa, oraş-port la Marea Neagră, a declarat că mai multe drone au lovit zona în cursul nopţii.

„Ca rezultat al activităţii sistemelor de apărare antiaeriană exista daune”, a spus scris Kruk pe pagina de Facebook a administraţiei.

Anterior, media ucrainene au relatat despre câteva explozii la Odesa, indicând în acelaşi timp că alerta de raid aerian a fost declanşată deja după primele informaţii despre atacuri, conform agenţiei de presă Unian.

Postul de televiziune ucrainean Kanal 24 a relatat că o dronă a lovit o întreprindere din regiunea Odesa, ceea ce a declanşat un incendiu. Pompierii au reuşit abia spre dimineaţă să stingă focul.

Această informaţie a fost confimată de şeful administraţiei militare regionale Odesa, Serhii Bratciuk.

„O noapte ”shahed” în regiunea Odesa. Inamicul a lansat 17 drone kamikaze Shahed asupra regiunii, dar a fost lovită puţin şi regiunea Nikolaev. Dintre acestea, forţele de apărare antiaeriană au distrus 14 - una deasupra regiunii Nikolaev, celelalte 13 deasupra Odesei. Din păcate, o întreprindere din zona oraşului Odesa a fost lovită. Nu s-au înregistrat victime, dar incendiul a putut fi stins aproape de dimineaţă”, a afirmat Bratciuk, citat de Unian, fără să precizeze despre ce fel de întreprindere este vorba.

După atacul de noaptea trecută a ruşilor, întreaga infrastructură critică din Odesa funcţionează, a mai indicat acelaşi oficial ucrainean.

Evocând informaţiile din media privind activarea cu întârziere a semnalului de alarmă, Serhii Bratciuk a afirmat că situaţia a fost totuşi sub control.

„Din păcate, nicio ţară din lume nu poate asigura un rezultat de 100% al sistemului de apărare antiaeriană”, a apreciat el.

Rusia utilizează drone Shahid-136 de fabricaţie iraniană pentru a ataca Ucraina din octombrie trecut. Datorită, în parte, sistemelor antiaeriene donate de partenerii săi occidentali, armata ucraineană a reuşit să doboare majoritatea acestor drone şi să protejeze astfel infrastructura energetică a ţării.

Milioane de ucraineni au suferit întreruperi de curent timp de luni de zile din cauza atacurilor Rusiei cu drone şi rachete asupra reţelei electrice a Ucrainei.