SUA iau foarte în serios ancheta privind publicarea unor presupuse documente secrete în mediul online
Secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, a declarat marţi că ţara sa ia foarte în serios ancheta privind publicarea unor presupuse documente secrete ale Pentagonului pe reţelele sociale care au deranjat unele ţări aliate, transmite EFE, citat de Agerpres.
„Nu pot spune mare lucru pentru că Departamentul de Justiţie investighează, dar luăm această problemă foarte în serios”, a declarat şeful Pentagonului într-o conferinţă de presă.
Austin a mai declarat că Washingtonul va continua să lucreze îndeaproape cu aliaţii şi partenerii săi şi a avertizat că nimic nu poate împiedica administraţia Joe Biden să garanteze securitatea Statelor Unite.
Pe parcursul ultimei săptămâni, pe reţelele sociale au fost difuzate mai multe presupuse documente militare şi de intelligence americane, datate între februarie şi martie, care sunt în mare parte legate de invadarea Ucrainei de către Rusia şi oferă detalii despre planurile Occidentului de a sprijini Kievul.
Dar aceste documente, a căror autenticitate nu este confirmată, indică şi faptul că Statele Unite ar fi putut să spioneze pe unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, precum Ucraina însăşi, Coreea de Sud şi Israel.
Dezvăluirile ar fi ridicat, de asemenea, suspiciuni în rândul aliaţilor SUA cu privire la capacitatea Washingtonului de a păstra informaţii confidenţiale.
Austin, care a aflat despre scurgerea de informaţii pe 6 aprilie, a spus că nu ştie dacă există alte documente care să se fi aflat pe internet de mai multă vreme decât cele găsite până acum, dar a promis că ancheta va continua pentru a stabili amploarea scurgerilor de informaţii.
În aceeaşi conferinţă de presă, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a explicat că au avut loc contacte la nivel înalt cu diverşi aliaţi pentru a discuta această chestiune.
Tot marţi, secretarul de stat al SUA l-a sunat pe omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, căruia i-a reafirmat sprijinul Statelor Unite pentru apărarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei Ucrainei, a spus el.
Referitor la detaliile strategiei militare a Ucrainei dezvăluite în unele dintre documente, Blinken a explicat că Statele Unite oferă Kievului consiliere şi sprijin cu armament, dar Ucraina este cea care ia deciziile cu privire la felul de a proceda.
Austin şi Blinken au făcut aceste declaraţii după ce s-au întâlnit la Washington cu ministrul de externe filipinez, Enrique Manalo, care şi-a exprimat încrederea deplină în ancheta declanşată de guvernul SUA.
„Va trebui să aşteptăm rezultatele, dar permiteţi-mi să spun că suntem încrezători în forţa relaţiei noastre”, a conchis Manalo.