Poliţia israeliană va limita numărul participanţilor la slujba de Paşti din Biserica Sfântului Mormânt. Liderii Bisericii nu vor coopera
Poliţia israeliană va reduce, sâmbătă, de Paştele Ortodox, numărul de credincioşi din Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, din motive de siguranţă, decizie care a stârnit furia liderilor bisericii care au spus că nu vor coopera, relatează Hotnews.
Cu aglomeraţii uriaşe aşteptate pe aleile înghesuite ale oraşului vechi, restricţiile - care vor reduce numărul de credincioşi la o cincime în ultimii ani - vizează asigurarea siguranţei a mii de credincioşi creştini, precum şi pentru musulmani şi evrei, a spus poliţia.
Totuşi, decizia de a limita accesul sâmbătă la ceremonia Focului Sfânt, cea mai importantă sărbătoare de Paşte pentru Biserica Ortodoxă Răsăriteană, i-a înfuriat pe liderii bisericii care au văzut acest lucru ca parte a eforturilor de lungă durată ale Israelului de a restrânge drepturile şi libertăţile comunităţii creştine locale.
Criticând măsurile, aceştia au spus că nu vor coopera cu poliţia.
„Vom continua să respectăm obiceiurile aşa cum sunt, iar ceremonia se va desfăşura aşa cum s-a înfăptuit de două milenii şi toţi cei care doresc să se închine împreună cu noi sunt invitaţi să participe”, a declarat Patriarhia Ortodoxă Greacă.
Tensiuni
Anul acesta, sensibilitatea în jurul sărbătorilor religioase din Oraşul Vechi a fost deosebit de mare, odată cu marcarea Ramadanului, a Paştelui evreiesc şi Paştelui creştin care coincid cu o perioadă de tensiuni sporite israeliano-palestiniene.
Marţi, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anunţat că vizitatorii evrei nu vor avea voie să intre în complexul moscheii Al-Aqsa în ultimele 10 zile de Ramadan, după ce un raid al poliţiei de săptămâna trecută a declanşat o reacţie furioasă din partea lumii arabe şi schimburi transfrontaliere cu Gaza, Liban şi Siria.
Problema accesului în Oraşul Vechi pentru credincioşii creştini nu a fost direct legată de tensiunile dintre musulmani şi evrei de la moscheea Al-Aqsa, unde evreilor li se permite să viziteze, dar nu să se şi roage. Dar a reflectat plângerile creştinilor conform cărora aceştia sunt treptat, dar sistematic înlăturaţi din Oraşul Vechi de către autorităţile israeliene, despre care spun că deranjează aranjamentele de lungă durată privind status quo-ul dintre cele trei comunităţi.
Bisericile spun că ceremonia Focului Sfânt din sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox, când este purtată o lumină pentru a ieşi din mormântul lui Isus, a avut loc în siguranţă de secole, cu de cinci ori mai mulţi credincioşi decât permit autorităţile.
Poliţia spune că busculada stârnită la o sărbătoare religioasă din nordul Israelului în urmă cu doi ani a dus la moartea a 45 de persoane. Aceasta demonstrează riscul la care se expun mulţimile mari de credincioşi adunate în spaţii restrânse.