Cine ar fi autorul Pentagon Leaks
Persoana ce a divulgat documente clasificate ale serviciilor secrete americane care au dus la declanşarea unei anchete de securitate naţională ar fi un tânăr pasionat de arme, care are în jur de 20 de ani și care a lucrat la o bază militară, unde avea acces la astfel de documente, scrie The Washington Post, citând membri ai unui grup de discuţii online pe care îl folosea şi presupusul autor, conform Reuters, citat de hotnews.
Tânărul a postat documente clasificate pe un grup de discuţii de pe platforma de mesagerie Discord, pentru circa 25 de bărbaţi şi băieţi care împărtăşeau „o pasiune comună pentru arme, echipament militar şi Dumnezeu”, a scris The Washington Post, care şi-a redactat articolul - în care nu identifică persoana respectivă - pe baza unor discuții cu doi membri ai platformei Discord, populară în rândul amatorilor de jocuri video.
„Este puternic, este înarmat”
Tânărul era cunoscut sub pseudonimul OG, argou pentru Original Gangster, sau un tradiţionalist de şcoală veche. El a fost descris de una dintre sursele The Washington Post ca având între 20 şi 25 de ani, şi - potrivit aceleiaşi surse - era apreciat de membrii grupului.
„Este bine pregătit fizic. Este puternic. Este înarmat. Este instruit. Cam la ce te poţi aştepta de la un film nebunesc”, a declarat un membru al platformei care a vorbit sub rezerva anonimatului, cu permisiunea mamei sale, în condițiile în care nu a împlinit încă 18 ani, potrivit relatării publicaţiei americane.
În ceea ce pare a fi cea mai gravă scurgere de documente secrete ale SUA din ultimii ani, poze cu documente sensibile au fost postate pe Discord şi pe alte platforme, inclusiv pe aplicaţia de mesagerie online 4Chan, pe aplicaţia de mesagerie globală criptată Telegram şi pe Twitter.
Într-o declaraţie transmisă miercuri, platforma Discord a anunţat că cooperează cu agenţiile de aplicare a legii.
Reamintim că Departamentul de Justiţie a deschis o anchetă penală oficială săptămâna trecută după ce chestiunea a fost sesizată de Pentagon, care evaluează pagubele provocate de ceea ce s-ar putea dovedi cea mai gravă scurgere de informaţii clasificate din SUA din ultimii ani. Agenţiile de securitate naţională din SUA şi Departamentul de Justiţie investighează aceste scurgeri de documente secrete pentru a evalua prejudiciul adus securităţii naţionale şi relaţiilor cu aliaţii SUA şi cu alte ţări, inclusiv cu Ucraina.
Informațiile secrete ar fi fost scurse prima dată în ianuarie pe un server Discord
Informațiile secrete extrem de sensibile ale Pentagonului au fost scurse prima dată pe chaturile gamerilor găzduite de Discord, în timpul unei dispute pe tema războiului din Ucraina, spun analiștii informațiilor din surse deschise, a scris The Guardian la începutul săptămânii.
Existența informațiilor a fost expusă în timp ce documente care atătau cifre estimative ale victimelor luptelor din Bahmut au început să circule săptămâna trecută pe rețelele de socializare.
Două versiuni ale acelor documente, dintre care una a fost modificată digital pentru a subestima numărul victimelor rusești și a supraestima numărul victimelor ucrainene, au început să fie transmise printre observatorii războiului. Unul dintre documente, cu cifrele corecte, a rezultat dintr-o scurgere pe forumul 4chan, care a dat naștere mișcării de extremă dreapta „alt right”.
În același timp, un al doilea set de documente, inclusiv imaginea editată, a început să circule prin canalele pro-ruse de Telegram.
Cu toate acestea, niciuna nu era sursa originală. Înainte de a apărea pe marele internet public, documentele au fost partajate chaturile găzduite de Discord, o aplicație de chat pentru pasionații de jocuri video. Pe un server, numit „Minecraft Earth Map”, 10 dintre documente au fost postate încă din 4 martie, cu o lună înainte de a apărea pe 4chan.
„După o scurtă discuție aprinsă cu o altă persoană de pe server despre Minecraft Maps și războiul din Ucraina, unul dintre utilizatorii Discord a răspuns: „Uite, niște documente scurse” – atașând 10 documente despre Ucraina, dintre care unele purtau marcajul de „top secret”, a spus Aric Toler, analist la grupul de cercetare investigativă Bellingcat.
Utilizatorul respectiv le găsise, la rândul său, pe un alt server Discord, condus de și pentru fanii YouTuberului filipinez WowMao, unde au fost postate 30 de documente cu trei zile mai devreme, laolaltă cu „zeci” de alte documente neverificate despre Ucraina. Cu toate acestea, chiar și aceasta nu părea a fi sursa originală: un al treilea server Discord, numit printre altele „Thug Shaker Central”, ar fi putut fi locul unde documentele au fost postate inițial încă de la jumătatea lunii ianuarie.
„Postările și listele de canale arată că utilizatorii serverului erau interesați de jocurile video, muzică, creștinismul ortodox și fandom ((cultură a fanilor cu interese comune) pentru popularul YouTuber „Oxide”,” a spus Toler, făcând referire la canalul de YouTube cu temă militară.
„Acest server nu era în mod deosebit de natură geopolitică, deși utilizatorii săi au avut o poziție ferm conservatoare în mai multe probleme. Injuriile rasiale și memele rasiste au fost împărtășite pe scară largă”, au spus membrii lui Bellingcat.
Simulatorul de luptă cu vehicule War Thunder, cunoscut pentru cantitatea mare de scurgeri
Deşi amploarea şi sensibilitatea scurgerilor de informaţii sunt semnificative, nu este prima dată când apare o breşă în serviciile de informaţii în urma unei discuții între gameri. Un joc în special, simulatorul de luptă cu vehicule War Thunder, a devenit notoriu pentru cantitatea mare de scurgeri de informaţii legate de el, menţionează The Guardian.
Jocul, care are o reputaţie pentru acurateţe, are 70 de milioane de utilizatori la nivel mondial, ceea ce a dus la dispute regulate cu privire la echilibru şi acurateţe - ca urmare, utilizatorii au comis încălcări de securitate în cel puţin 10 cazuri separate începând cu 2020, adesea prin postarea de documente clasificate despre capacitatea armamentului activ, în încercarea de a argumenta îmbunătăţirea versiunii digitale a vehiculului.
În octombrie 2021, de exemplu, au fost postate detalii de proiectare clasificate despre tancul francez Leclerc pentru a câştiga o dispută privind viteza de rotaţie a turelei.
În iulie 2021, un utilizator care pretindea că este comandant de tancuri în armata britanică a postat documente despre structura blindajului vehiculului pentru a câştiga o dispută.
În luna ianuarie a acestui an, documente de proiectare care acopereau cel puţin cinci avioane de vânătoare diferite au fost postate de patru utilizatori diferiţi.
Jocul a devenit o asemenea oglindă pentru eşecurile serviciilor de informaţii, încât compania militară Raytheon a fost nevoită să nege informaţii conform cărora ar fi întrebat în mod special despre War Thunder ca parte a unui proces de autorizare de securitate, potrivit The Guardian.