Autorităţile ruse vor să-i cheme pe bărbaţi în armată mai uşor decât până acum. Ordinele de încorporare nu le vor mai fi transmise exclusiv prin poştă, ci şi digital, prin e-mail, astfel încât numărul cetățenilor chemați sub arme să crească substanțial, relatează Deutsche Welle (DW), citat de libertatea.

Un ordin digital va fi considerat ajuns la destinaţie de îndată ce intră în contul utilizatorului deschis pe portalul de stat Gosuslugi.

În plus, ordinele de încorporare trimise prin poştă vor fi trimise recomandat şi vor fi considerate ca ajunse la destinaţie şi dacă destinatarul refuză să le recepţioneze.

De asemenea, va exista un registru pentru combatanţii apţi, care va primi date de la instituţiile de stat. Comisariatele militare vor avea, de asemenea, competenţa de a-i trece pe cei apţi de serviciul militar în rezervă şi fără ca ei să se prezinte acolo personal.

Aceste modificări ale legii „privind obligaţia apărării şi serviciul militar” au fost decise de Duma de Stat a Federaţiei Ruse (camera inferioară a parlamentului rus) marți, 11 aprilie. Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie votată în Consiliul Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului) şi promulgată apoi de preşedintele Vladimir Putin.

Se crede că peste 300.000 de foşti soldaţi şi ex-recruţi au fost convocaţi de când preşedintele Vladimir Putin a anunţat un proiect de urgenţă anul trecut pentru a sprijini „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina.

În prezent, actele de recrutare în Rusia trebuie predate personal de către biroul local de încorporare în armată sau prin intermediul unui angajator, dar modificările propuse la legislaţie vor conduce la trimiterea actelor de recrutare prin poştă recomandată şi online.

Odată primit convocatorul electronic, cetăţenilor care nu se vor prezenta la biroul de recrutare al armatei li se va interzice automat să călătorească în străinătate.

„Somaţia se consideră primită din momentul în care este plasată în contul personal al unei persoane obligate să efectueze serviciul militar”, a declarat Andrei Kartapolov, preşedintele comisiei de apărare a parlamentului, în comentarii la televiziune.

Kremlinul vrea soldaţi cu contract

„Totul va funcţiona foarte simplu. Înainte procedeul era următorul: pentru a aduce un recrut la Comisariatul Militar, el trebuia căutat, pentru a i se înmâna contra semnătură un ordin de încorporare”, a declarat pentru DW avocatul rus Ivan Pavlov. Era o procedură dificilă şi existau multe posibilităţi de eschivare.

Pavlov spune că statul rus a constatat că procedura de până acum nu funcţionează atunci când are nevoie de combatanţi apți. În plus, chemarea în armată este şi o cale pentru a recruta soldaţi. „Ei sunt siliţi să semneze contracte. Iar ulterior sunt trimişi la război”, povesteşte avocatul.

El crede că după modificarea legii, şansele de a scăpa de armată s-au împuţinat substanţial. „Singura posibilitate este fuga din ţară cât mai rapid cu putinţă”, consideră el.

Centrele de recrutare se înmulțesc

Vladimir Zimlianski, membru al Statului Major al Federaţiei Ruse, a declarat la sfârşitul lunii martie că tot mai mulţi bărbaţi vor să încheie contracte cu armata. În ajunul campaniei de recrutare de primăvară, el a declarat că Ministerul rus al Apărării a decis să-şi extindă reţeaua de centre de recrutare. Şi numărul instructorilor care se ocupă de recruţi va fi mărit, a declarat el.

Începând de la vârsta de 18 ani, bărbaţii ruşi pot încheia un contract limitat cu Ministerul Apărării, pentru a fi salariaţi ai armatei pe o perioadă determinată. Aceşti militari cu contract luptă în prezent alături de militarii profesionişti în războiul rus de agresiune din Ucraina.

Observatorii au constatat că administraţia de la Kremlin face puternic reclamă în vederea atragerii cât mai multor militari cu contract în armată. Portalul de ştiri Bloomberg a anunţat, citând surse proprii, că guvernul rus vrea să recruteze 400.000 de militari cu contract pentru a-i trimite în război în Ucraina.

Recruții care primesc ordinele de încorporare nu vor mai putea ieși din țară

Legea modificată de Duma de Stat prevede o serie de limitări pentru cei care nu-şi fac apariţia la comisariatele militare. Astfel, recruţilor care au primit ordin de încorporare le este interzis să părăsească Federaţia Rusă din ziua în care acesta le-a fost înmânat.

După primirea ordinului, recrutul are 20 de zile timp să apară personal la comisariatul militar. Dacă un recrut nu se încadrează în acest termen, el nu mai primeşte credite şi împrumuturi de la bancă, nu mai poate să-şi înscrie în acte o firmă, un automobil sau imobil. El îşi pierde chiar şi carnetul de conducere.

Aceste măsuri sunt „provizorii”, spune legea. O altă măsură de acest gen este suspendarea ajutoarelor sociale, pe care o pot decide autorităţile regionale.

Un registru pentru toţi cei apţi pentru armată

Legea modificată prevede şi înfiinţarea unui registru central în care să figureze toţi combatanţii apți, bazat pe informaţii din băncile de date ale statului. Instituţiile publice vor trece acolo informaţii privind domiciliul, numărul de identificare fiscală, numărul de telefon şi seria carnetului de conducere ale fiecăruia. Aceste date vor fi puse la dispoziţie de Ministerul de Interne, de cel al Educaţiei, de fisc şi de fondurile sociale, dar şi de universităţi, angajatori şi alte organizaţii.

Vladimir Zimlianski a precizat la sfârşitul lunii martie că Rusia a înregistrat deja din acest an tineri combatanţi potrivit unui „format nou”. Comisariatele militare au primit date în format digital din partea autorităţilor federale, regionale şi comunale, care au fost ulterior folosite şi sub formă de hârtie. Zimlianski a subliniat că între timp 700.000 de adolescenţi, născuţi în anul 2006, au fost luaţi în evidenţa armatei. Începând de la 1 aprilie, toţi urmau să primească ordinul de încorporare, prin e-mail sau prin poştă.

Teama unei noi mobilizări masive

Observatorii se tem că modificarea legii pregăteşte o masivă mobilizare. Intrarea în vigoare, în septembrie anul trecut, a aşa-zisei mobilizări parţiale a provocat un exod în masă al tinerilor ruşi. Sute de mii au părăsit Federaţia Rusă.

Oficiali ruşi au negat în mod repetat că planifică un „al doilea val” de mobilizare.

Printre altele, Kremlinul a precizat luni, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS, că discuţiile despre „proiectul convocatoarelor digitale” se referă la înregistrările militare şi nu la mobilizare.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea unui registru comun al ruşilor eligibili serviciului militar, care ar introduce acte digitale de notificări, nu are nimic de-a face cu eforturile de mobilizare, ci vizează să modernizeze evidenţa militară, le-a spus marţi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat dacă Kremlinul are vreun sentiment că astfel de schimbări ar putea stârni panică şi un nou val de emigrare, el a spus: „Absolut nu”.

„Nu are nicio legătură cu eforturile de mobilizare, ci se referă la evidenţa militară. Asta ar trebui explicat şi ar trebui să înţeleagă oamenii. Înregistrarea militară este un lucru cu care cetăţenii ţării noastre au de-a face (…) , în baza Constituţiei, cel puţin o dată în viaţă. Acest sistem ar trebui menţinut la zi şi să poată face faţă cerinţelor vremurilor”, a explicat Peskov.

Încorporarea de primăvară se desfăşoară mereu în Rusia în intervalul 1 aprilie – 15 iulie şi îi vizează pe toţi tinerii ruşi cu vârste între 18 şi 27 de ani. Un proiect de lege pentru ridicarea treptată a plafonului de vârstă pentru cei chemaţi în armată a fost depus pe masa Parlamentului, dar încă nu a fost votat.