FBI colaborează cu companii americane pentru a aduna dovezi despre crimele de război din Ucraina
Autoritățile ucrainene colaborează cu Biroul Federal de Investigații al SUA și cu firme americane pentru a aduna dovezi despre crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, au afirmat marţi oficialităţi citate de agenţia Reuters, transmite Digi24.
Agentul special Alex Kobzanets din FBI a explicat că ucrainenii colectează informaţii digitale de pe câmpul de luptă şi din oraşele din Ucraina distruse de războiul declanşat de Rusia în februarie anul trecut, iar „colectarea acestor date, analiza acestor date, prelucrarea acestor date este ceva ce ţine de experienţa FBI”.
Kobzanets, care a lucrat anterior ca ataşat legal al FBI în Ucraina, a precizat la o conferinţă de securitate informatică din San Francisco că munca presupune parcurgerea informaţiilor din telefoanele mobile, analize de laborator ale unor probe de ADN şi analiza unor fragmente de corpuri adunate de pe câmpul de luptă.
„Pasul următor este colaborarea cu furnizori naţionali de servicii din SUA şi transferul acestor informaţii (...), obţinerea informaţiilor despre abonaţi, obţinerea informaţiilor de localizare geografică, dacă este posibil”, a adăugat el.
Reuters apreciază că astfel de activităţi reflectă colaborarea mai strânsă între Statele Unite şi Ucraina pe frontul informatic, unde Rusia este inamicul comun al celor două ţări. Guvernul de la Moscova nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta afirmaţiile agentului FBI.
Kobzanets a mai spus că Biroul a încercat în ultimul an şi jumătate să ajute Ucraina la identificarea celor care colaborează cu Rusia şi a spionilor ruşi care acţionează pe teritoriul ucrainean, precum şi a forţelor ruse din jurul Kievului, în timpul invaziei.
Firmele americane de securitate şi oficialii din SUA s-au dovedit parteneri importanţi ai Ucrainei în efortul de respingere a atacurilor informatice ruse, cu care se confruntă cel puţin din 2015, arată Reuters.
Ilia Vitiuk, şeful departamentului de securitate informatică din Serviciul de Securitate ucrainean, a afirmat că numărul atacurilor ruse de acest tip împotriva ţării sale a crescut în ultimii ani, iar în ultimele luni atacurile s-au concentrat asupra anumitor ţinte.
„Este foarte greu de dovedit într-un dosar penal cine este răspunzător. Este foarte important pentru noi să obţinem cât mai multe informaţii despre infractorii informatici ruşi şi să le includem în dosarele penale. Credem că acest dosar despre crime de război informatice este o noutate. Aici am văzut pentru prima dată întreaga amploare a războiului informatic”, a mai spus oficialul ucrainean.