Liderii finanțelor din G7 promit o monitorizare mai atentă a tranzacțiilor Rusiei
Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 au încheiat sâmbătă o reuniune de trei zile în oraşul japonez Niigata cu un comunicat în care se angajează să monitorizeze mai îndeaproape tranzacţiile internaţionale ale Rusiei şi condamnă invazia forţelor ruse în Ucraina, transmite Reuters și Agerpres.
Documentul nu menţionează blocajul legat de plafonul de îndatorare al Statelor Unite. Secretara trezoreriei americane, Janet Yellen, a declarat vineri că urmează să se discute săptămâna viitoare cu şefii unor bănci de pe Wall Street posibilitatea ca Washingtonul să intre în incapacitate de plată pentru prima oară din 1789.
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat agenţiei Reuters că "dificultăţile din cea mai mare economie a lumii ar fi negative pentru toţi", iar "repercusiunile ar fi grave dacă nu se rezolvă".
Comunicatul afirmă că decidenţii politici se vor ocupa de "lipsurile de date, supraveghere şi reglementare din sistemul bancar", însă şi-au reiterat aprecierea că sistemul bancar internaţional este "rezistent" datorită reformelor în materie de reglementări după criza financiară mondială din 2008.
Băncile centrale din grupul celor mai dezvoltate ţări au avertizat că inflaţia este în continuare "ridicată" şi au insistat asupra angajamentului de a acţiona pentru stabilitatea preţurilor.
Reprezentanţii G7 au convenit să lanseze până la sfârşitul anului o nouă schemă de diversificare a lanţurilor de aprovizionare la nivel mondial. Măsurile ar include oferta de asistenţă pentru ţările sărace şi mediu dezvoltate pentru a le permite să joace un rol mai important în privinţa produselor din domeniul energetic, cum ar fi rafinarea unor minerale şi procesarea de componente pentru producţie.