Politico: Ministrul german de externe s-a certat cu omologul său ungar din cauza băncii OTP, acuzată că sponsorizează războiul lui Putin
Annalena Baerbock și Péter Szijjártó s-au contrat la întâlnirea miniștrilor de externe ai UE, care a avut loc luni, 22 mai, la Bruxelles, din cauza băncii ungare OTP, relatează ziarul Politico, citând patru diplomați familiarizați cu această chestiune, transmite libertatea.
Cazul băncii ungare a intrat în prim-plan după ce Guvernul Orbán a susţinut că nu va aproba acordarea de ajutoare militare suplimentare Ucrainei până când Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NAZK) ucraineană nu va scoate OTP de pe lista sponsorilor de război.
NAZK a înscris banca ungară pe această listă invocând faptul că OTP este încă prezentă în Rusia și oferă condiții preferențiale de împrumut – inclusiv posibilitatea amânării rambursărilor – chiar şi pentru soldații ruși care au fost chemați la război sau soldaţilor cu contract individual.
Când ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a reiterat luni, în timpul reuniunii cu ușile închise, poziția Budapestei față de OTP, ministrul german de externe Annalena Baerbock a ripostat, potrivit diplomaților care au asistat la schimbul de replici.
Oficialul german a pus sub semnul întrebării rapoartele despre OTP cu privire la motivul pentru care banca ungară oferă reduceri la plata împrumuturilor soldaților ruși care participă la război, pe lângă faptul că a invocat o lege care recunoaște legal republicile separatiste din estul Ucrainei.
Ministrul maghiar de externe a respins acuzaţiile şi a repetat comunicatul anterioar al OTP, în care banca a clasificat rapoartele drept „incorecte”, și a susținut, de asemenea, că conducerea băncii sprijină în mod deschis Ucraina.
Potrivit unui diplomat prezent la Bruxelles, discuția dintre cei doi miniștrii de externe a fost civilizată și, în opinia sa, s-a înscris în cursul normal al schimbului de opinii.
Însă, notează Politico.eu, replicile celor doi au avut loc după ce și alte țări, precum Suedia și Estonia, au făcut presiuni asupra Ungariei în timpul reuniunii. Acestea au susținut că UE nu trebuie să tragă de timp în ceea ce privește noi sancțiuni împotriva Rusiei și amai mult ajutor militar pentru Ucraina.
Disputa reflectă frustrarea tot mai mare a altor țări UE față de Ungaria, care a pus piedici la numeroasele măsuri luate în timpul războiului pentru a pedepsi Rusia și a sprijini Ucraina. În timp ce Budapesta a cedat, de obicei, după ce a primit concesii, numeroasele întârzieri i-au lăsat pe mulți exasperați, mai scrie Politico.