Compania de neurotehnologie Neuralink, fondată de Elon Musk în 2016, a anunțat că a primit „undă verde” de la autoritatea americană de sănătate Administrația pentru Alimente și Medicamente, FDA, pentru un prim studiu clinic uman, o etapă critică după eforturile anterioare pentru a obține aprobarea, relatează Libertatea.

„Suntem încântați să anunțăm că am primit aprobarea FDA pentru a începe primul nostru studiu clinic uman”, a transmis Neuralink, într-o postare pe Twitter. Decizia FDA este un „prim pas important”.

La o prezentare din decembrie, Musk declarat că implanturile cerebrale ar putea vindeca o serie de afecțiuni, inclusiv obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia, și ar permite navigarea pe internet și telepatia.

La sfârșitul anului trecut, Musk a spus că este atât de încrezător în siguranța dispozitivelor încât ar fi dispus să le implanteze copiilor săi. Până acum, prototipurile de mărimea aproximativă a unei monede au fost implantate doar la animale. Musk vrea să folosească interfețele pentru a vindeca bolile neurologice, iar start-up-ul dezvoltă în prezent și alte implanturi care să fie plasate în măduva spinării sau în ochi, „pentru a restabili mobilitatea sau vederea”. Cu toate acestea, spune miliardarul, scopul principal este să se asigure că oamenii nu sunt copleșiți intelectual de sistemele de inteligență artificială.

Neuralink, fondată în 2016, face obiectul mai multor anchete federale. În mai, parlamentarii americani au îndemnat autoritățile de reglementare să investigheze dacă testarea pe animale a dus la experimente „greșite și grăbite”. Departamentul Transporturilor anchetează dacă Neuralink „a transportat ilegal agenți patogeni periculoși” pe cipuri îndepărtate din creierul maimuțelor, „fără măsuri adecvate de izolare”. Biroul Inspectorului General al Departamentului Agriculturii SUA investighează compania pentru posibile încălcări ale bunăstării animalelor. 

Neuralink nu este singura companie care lucrează la interfețe creier-calculator. În iulie, concurentul Synchron a anunțat că a fost prima companie care implantat un cip în creierul unui pacient din SUA.