Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a evidențiat cooperarea strânsă în materie de securitate între țările riverane Mării Baltice, în contextul războiului lui Putin pornit împotriva Ucrainei, care a reprezentat un punct de cotitură, în viziunea acesteia, conform Deutsche Welle, citată de Calea Europeană.

”Securitatea fiecăruia dintre noi este securitatea noastră, a tuturor – și aici, în regiunea Mării Baltice”, a declarat Baerbock joi, la începutul reuniunii Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS). Miniștrii de externe din regiune s-au întâlnit în orașul istoric Wismar, pe coasta germană a Mării Baltice.

Baerbock a declarat că războiul din Ucraina a fost un punct de cotitură pentru regiune și pentru consiliu în special.

Cooperarea sporită în domeniul securității și al energiei a fost un domeniu cheie de interes.

În timpul reuniunii, ministrul german al locuințelor, Klara Geywitz, a subliniat efectele directe ale războiului atât pentru infrastructura critică, cât și pentru situația refugiaților din orașe și municipalități. Geywitz a declarat că este nevoie de o redresare accelerată în domeniul energiei pentru ca regiunea să devină independentă de combustibilii fosili.

De asemenea, Consiliul consideră că eliminarea munițiilor este o sarcină comună pentru națiunile care se învecinează cu corpul de apă european, în ciuda priorităților diferite, a declarat vineri directorul general al Consiliului, Grzegorz Poznanski.

Indiferent dacă agenții de război convențional sau chimic se află în apele nordice sau sudice, pericolul pe care îl reprezintă afectează întreaga Mare Baltică, a spus el.

Consiliul Statelor de la Marea Baltică a fost înființat în 1992, iar sediul său se află la Stockholm. Membrii săi sunt Germania, Norvegia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Lituania, Letonia, Polonia, Suedia, Islanda și Uniunea Europeană. Germania prezidează CBSS până în luna iulie.

Până la invazia rusă în Ucraina, Consiliul Baltic a fost unul dintre cercurile diplomatice în care era posibilă o cooperare concretă cu Moscova pe probleme tehnice. În contextul în care a pornit un război ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei, statutul de membru al Rusiei în cadrul CBSS a fost suspendat la începutul lunii martie 2022. Moscova și-a anunțat apoi retragerea în mai 2022.