SUA aprobă livrarea de muniție cu uraniu sărăcit pentru armata ucraineană. Muniția e destinată viitoarelor tancuri Abrams ale Kievului
Administrația Biden este pe cale să accepte furnizarea de proiectile din uraniu sărăcit pentru armata ucraineană, după mai multe săptămâni de discuții referitoare la tipul de muniție care va dota tancurile Abrams pe care SUA a anunțat deja că le va oferi Ucrainei, informează Wall Street Journal, care citează oficial din armata americană, transmite Digi24.ro.
Oficialii Pentagonului solicitaseră deja furnizarea forțelor Kievului cu muniție din uraniu sărăcit, necesară celor 31 de tancuri Abrams care urmează a intra în dotarea armatei ucrainene.
Propunerea a provocat îngrijorări în cadrul unor oficiali ai Casei Albe, care s-au temut că o astfel de muniție prezintă riscuri pentru mediul înconjurător, dar și pentru sănătatea echipajelor (tanchiștilor).
Unele dintre cele mai eficiente proiectile perforante antitanc sunt cele din uraniu sărăcit, folosite de tancurile americane Abrams. Uraniul sărăcit este de aproximativ 2,5 ori mai dens decât oțelul.
Ucrainenii vor folosi muniție din uraniu sărăcit și pentru tancurile Challenger, de producție britanică
Proiectile antitanc din uraniu sărăcit sunt folosite și de tancurile britanice Challenger 2. Cel puțin 14 astfel de blindate au fost deja trimise Kievului, iar UK a mai promis livrarea a altor 14 tancuri de același tip.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat deja trimiterea de muniții cu uraniu sărăcit în Ucraina și a precizat că acestea nu au nicio legătură cu armele nucleare.
Marea Britanie a inclus astfel de obuze perforante cu uraniu sărăcit în pachetul tancurilor Challenger 2 pe care le va oferi Ucrainei, anunțat, în luna martie, ministerul britanic al Apărării.
Raport ONU: Uraniul sărăcit prezintă „risc crescut de cancer”
Uraniul sărăcit este ușor radioactiv, în stare solidă. Însă pentru că are o densitate de aproape de două ori mai mare ca plumbul, este folosit la fabricarea munițiilor care pot penetra blindatele.
Un astfel de obuz poate trece prin obiectele solide, eliberând apoi vapori care se depun ulterior la sol sub formă de praf. Praful este ușor radioactiv.
Un raport ONU din 2022 precizează că „uraniul sărăcit și alte substanțe toxice din explozibilii des folosiți pot provoca iritații ale pielii, insuficiență renală și un risc crescut de cancer”.
Totodată, „toxicitatea chimică a uraniului sărăcit este o problemă semnificativ mai mare decât posibilul impact al radioactivității sale”, se mai arată în respectivul raport.