O să fie cea mai fierbinte vară din istorie? Record mondial de temperaturi medii pentru începutul lunii iunie
Temperaturile globale au ajuns la niveluri record în această lună, ceea ce reprezintă un semn de rău augur al crizei climatice. O analiză The Guardian arată că 2023 ar putea să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată, transmite Digi24.ro.
Temperaturile medii globale preliminare înregistrate până acum în luna iunie sunt cu aproape 1 grad Celsius peste nivelurile înregistrate anterior pentru aceeași lună, începând cu 1979.
Deși luna iunie încă nu s-a terminat și este posibil să nu stabilească un nou record în iunie, oamenii de știință spun că modelele climatice indică faptul că anul acesta ar putea fi desemnat cel mai cald an înregistrat vreodată, depășind chiar și anul 2016.
Condițiile de încălzire pe termen lung cauzate de arderea combustibililor fosili vor primi probabil un impuls suplimentar de căldură prin intermediul El Niño, un fenomen recurent în mod natural în care secțiunile Oceanului Pacific se încălzesc, determinând de obicei creșterea temperaturilor în întreaga lume.
Săptămâna trecută, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA a transmis că condițiile fenomenului El Niño sunt acum prezente și se vor „întări treptat” până la începutul anului viitor.
Michael Mann, un climatolog de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat că încălzirea cauzată de om va fi intensificată de un eveniment care adaugă de obicei între 0,1 și 0,2 °C la temperatura medie globală.
La rândul său, Mika Rantanen, meteorolog finlandez, a declarat că căldura înregistrată până acum în această lună este „extraordinară” și că este „destul de sigur” că aceasta va avea ca rezultat un iunie cald cu temeraturi record.
Potrivit unei actualizări emise miercuri de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA, lumea a avut luna trecută a treia cea mai caldă lună mai din ultimii 174 de ani, America de Nord și America de Sud având ambele cele mai calde luni mai înregistrate vreodată.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA este mai circumspectă cu privire la perspectivele unui record anual de căldură în 2023, plasând șansele la aproximativ 12%, dar a spus că este aproape sigur că anul se va clasa în primele 10 cele mai calde din istorie și foarte probabil va fi între primele cinci.
În luna mai, Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că temperaturile globale vor crește probabil în următorii cinci ani, alimentate de fenomene precum El Niño și de emisiile de gaze cu efect de seră.
Există, de asemenea, șanse mari ca temperatura medie globală să depășească 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, un prag esențial stabilit prin acordul semnat în 2015 la Paris.
Depășirea acestui prag culminează cu faptul că valurile de căldură, secetele, inundațiile și alte efecte asupra climei devin semnificativ mai puternice.
În timp ce oamenii simt căldura pe uscat, o intensificare a căldurii are loc în mări, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA confirmând o a doua lună consecutivă de temperaturi ridicate la suprafața oceanelor în luna mai.
Excesul de căldură din oceane, care acoperă 70% din suprafața globului, influențează temperaturile globale, afectează biodiversitatea și ecosistemele maritime și determină creșterea nivelului mării în zonele de coastă.
„Oceanele s-au încălzit în mod constant, dar acum vedem temperaturi record, ceea ce este cu siguranță alarmant, având în vedere că ne așteptăm ca El Niño să devină din ce în ce mai intens”, a spus Ellen Bartow-Gillies, un cercetător în domeniul climei. „Acest lucru va avea, fără îndoială, un impact asupra restului lumii”, a adăugat acesta.
Indiferent dacă 2023 va fi cel mai tare înregistrat vreodată, oamenii de știință avertizează că impacturile tot mai mari ale crizei climatice sunt acum absolut evidente și nu vor fi încetinite până când emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse radical.
„Fără reduceri mai puternice ale emisiilor, schimbările pe care le vedem sunt doar începutul impactului negativ pe care ne putem aștepta să îl le vedem”, a spus Natalie Mahowald, om de știință la Universitatea Cornell din SUA. „Anul acesta și evenimentele extreme pe care le-am văzut până acum ar trebui să servească drept un avertisment”, a explicat Mahowald.
Ce spune serviciul european Copernicus
Temperaturile medii mondiale la începutul lunii iunie au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată pentru această perioadă de către serviciul european Copernicus, depășind recordurile anterioare cu o „marjă substanțială”, potrivit unui comunicat de presă.
„Lumea tocmai a cunoscut cel mai cald început de iunie înregistrat vreodată, după o lună mai care a fost cu doar 0,1°C mai rece decât recordul”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), într-un comunicat. „Temperaturile medii globale ale aerului la suprafață pentru primele zile din iunie au fost cele mai ridicate înregistrate în setul de date ERA5 pentru începutul lunii iunie, și cu o marjă substanțială”, a precizat Copernicus, ale cărui date datează pentru unele regiuni încă din 1950.
Copernicus subliniază, de asemenea, că, la începutul lunii iunie, temperaturile globale au depășit nivelurile preindustriale cu mai mult de 1,5°C, ceea ce reprezintă cea mai ambițioasă limită de încălzire prevăzută în Acordul de la Paris din 2015.
Este pentru prima dată când această limită a fost depășită în luna iunie, dar a fost depășită de mai multe ori în iarna și primăvara ultimilor ani.
„Fiecare fracțiune de grad contează dacă vrem să evităm consecințe și mai grave ale crizei climatice”, a subliniat Samantha Burgess.
Copernicus are sediul la Bonn, unde se desfășoară în prezent negocieri internaționale privind clima sub egida ONU, înaintea marii conferințe COP28, programată la Dubai la sfârșitul anului.