O curte de apel din SUA menține suspendarea decretului anti-imigrație a lui Trump
Curtea de Apel din San Francisco a confirmat luni suspendarea decretului anti-imigrație al lui Donald Trump de către un tribunal federal din Hawaii, provocând președintelui american o nouă înfrângere pe tema acestei măsuri foarte controversate, acuzată că discriminează musulmanii, transmite AFP.
Magistrații care au analizat apelul au anulat în schimb o parte de deciziei tribunalului de primă instanță, semnalând că este dreptul guvernului să revizuiască — și să înăsprească — modalitățile de examinare a dosarelor de imigrare.
„Imigrația, chiar și pentru președinte, nu este un spectacol jucat de o singură persoană”, stipulează Curtea de Apel, adăugând că „președintele, emițând acest decret, a depășit perimetrul autorității care i-a fost dată de Congres”.
„Confirmăm ordinul” care bloca un decret prezidențial ce interzicea intrarea în Statele Unite a „cetățenilor din șase țări, pentru 90 de zile”, arată Curtea de Apel din San Francisco.
„Tribunalul de primă instanță nu a abuzat de puterea sa instituind o suspendare preliminară națională”, adaugă Curtea.
Pe 30 martie, administrația președintelui Donald Trump a atacat din nou în apel suspendarea ordinului executiv cu privire la migrație, care interzice temporar accesul refugiaților și cetățenilor din șase țări musulmane în SUA, relata AFP.
Judecătorul federal din Hawaii, Derrick Watson, prelungise cu o zi înainte ordinul de blocare a „Muslim Ban”, pronunțat la 15 martie și transformat într-un ordin preliminar.
Acest tip de decizie nu are, în general, o dată de expirare, a explicat procurorul general al Hawaii, Doug Chin. Aceasta înseamnă că administrația Trump nu va putea pune în aplicare acest ordin executiv revizuit, semnat la 6 martie de președinte atât timp cat este contestat în instanța de judecată.
Hawaii este primul din multele state ale SUA care a angajat urmăriri judiciare împotriva acestui ordin, care închide frontierele în fața refugiaților din lumea întreagă și suspendă acordarea de vize timp de 90 de zile pentru cetățenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan și Yemen, șase țări predominant musulmane.
O primă versiune a ordinului, semnată în 27 ianuarie, fusese deja suspendată în 3 februarie de un judecător din Seattle (nord-vest), decizie validată ulterior în 9 februarie de o Curte de Apel federală din al 9-lea circuit din San Francisco — aceeași care trebuia să examineze un al doilea apel eventual al guvernului.
Administrația președintelui Donald Trump a promis să-și continue demersul până la Curtea Supremă dacă va fi necesar.
Cele două versiuni ale acestui decret privind migrația, dorit de Trump, au fost criticate cu asprime pentru că ele au fost interpretate ca fiind o acțiune îndreptată împotriva musulmanilor dornici să meargă în SUA.
Sursa: Agerpres