Ministrul german al apărării: NATO ar putea înlătura unele obstacole din calea apropierii Ucrainei de alianţa militară
Aliaţii din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar putea fi gata să elimine unele obstacole din calea apropierii Ucrainei de alianţa militară, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, informează Agerpres.ro cu referire la Reuters.
„Sunt tot mai multe semne că toată lumea va fi de acord cu aceasta”, a declarat Pistorius la Bruxelles, când a fost întrebat cu privire la informaţii conform cărora SUA sunt deschise în a-i permite Kievului să renunţe la un proces oficial de candidatură cerut altor ţări în trecut.
"Aş susţine acest lucru", a spus ministrul german, în marja întrevederii cu omologii săi din NATO, la sediul central al alianţei.
Cotidianul Washington Post a informat joi că SUA încearcă să sprijine un plan care ar înlătura piedicile din calea aderării Ucrainei la NATO fără a stabili un calendar pentru această aderare.
Washington Post a citat un înalt oficial american care susţine că Washingtonul este de acord cu propunerea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a-i permite Kievului să ocolească aşa-zisul Membership Action Plan (MAP).
Din 1999, majoritatea ţărilor care intenţionau să adere la NATO trebuiau să participe la acest program, menit să ajute candidaţii să întrunească anumite criterii politice economice şi militare.
Prin scurtarea acestui proces, SUA speră să înlăture divergenţele dintre ţările membre ale NATO cu privire la calea pe care trebuie să o urmeze Kievul pentru a adera la alianţă, a informat Washington Post.
Oricum, propunerea necesită în continuare ca Ucraina să îndeplinească reforme şi, contrar dorinţei aliaţilor din Europa de Est, nu fixează un interval de timp pentru aderarea Ucrainei, potrivit cotidianului american.
La summitul de la Bucureşti din 2008, NATO a convenit că Ucraina - care, ca şi Rusia, făcuse parte din Uniunea Sovietică până în 1991 - ar putea adera cândva la alianţă.
Însă, până acum liderii NATO nu au discutat despre paşi concreţi care să stabilească un calendar pentru aducerea Kievului în alianţă, paşi asupra cărora insistă unii aliaţi din estul Europei şi Ucraina însăşi.
Ambasadoarea americană pe lângă NATO, Julianne Smith, a declarat miercuri jurnaliştilor că membrii Alianţei încă mai discută asupra modului în care să răspundă la aspiraţiile de aderare ale guvernului de la Kiev.
Guvernele occidentale, cum ar fi SUA şi Germania, sunt precaute faţă de măsurile care, în opinia lor, ar putea aduce alianţa mai aproape de un război activ cu Rusia, care a considerat mult timp extinderea Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est drept o dovadă a ostilităţii occidentale.