Macedonia se gândește să își modifice numele cu speranța că va convinge Grecia să accepte aderarea sa la NATO. Până acum, oficialii macedoneni au purtat discuții pentru aderare la alianța militară sub numele provizoriu, „Macedonia”, dar Atena se opune. Ministrul de externe macedonean consideră că dacă acest lucru s-ar întâmpla mai repede, tensiunile din regiune s-ar reduce și în același timp țara sa s-ar pune la adăpost de influența Rusiei, scrie Financial Times.

Nikola Dimitrov, ministrul de externe macedonean,  a declarat că va anunța, luni, oficialii NATO de la Bruxelles despre această intenție, dar a precizat că este devreme pentru a veni cu propuneri pentru o nouă denumire a țării. Ministrul se va întâlni miercuri cu oficiali greci cu intenția de a restabili încrederea între cele două țări. Atena a respins cererea republicii balcanice de aderare la NATO în 2008, tocmai din cauza denumirii țării.

Macedonia a înfuriat Grecia după ce a ales această denumire, pentru că pare o pretenție teritorială asupra provinciei grecești cu același nume.

O schimbare de nume a fost lansată în trecut, iar sugestiile anterioare includ „Republica Superioară a Macedoniei”. Țara a aderat la ONU ca „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei” (FYROM).

Amestecul rusesc în Balcani a determinat Occidentul să propună o soluționare rapidă a disputei pentru a extinde cât mai repede aderarea la NATO. Muntenegru s-a alăturat alianței la 5 iunie, la câteva luni după o presupusă încercare de lovitură de stat, susținută de Moscova, care însă a negat.

Dimitrov a spus că orice nume nou va fi supus aprobării într-un referendum, iar guvernul va căuta un consens între Skopje și Atena înainte de a supune noua denumire la vot. Un acord Grecia - Macedonia și o aderare la NATO ar ajuta la ameliorarea disputelor politice și etnice explozive din regiune.

„Balcanii nu sunt un loc foarte liniștit. În multe locuri, oamenii simt că există o șansă de schimbare în statutul țărilor ex-iugoslave. Prin primirea Macedoniei, NATO ar putea obține un efect calmant asupra regiunii”, a spus Nikola Dimitrov.

Sursa: Digi24