Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) a lansat un apel vineri comunităţii internaţionale şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a permite demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie (sud), situată în teritoriul ucrainean ocupat de Moscova, potrivit EFE și Agerpres.

Demilitarizarea centralei "depinde în mare măsură de AIEA şi de liderii acesteia, de comunitatea internaţională", a declarat şeful adjunct al GUR, Vadim Skibiţki, într-un interviu acordat vineri publicaţiei online ucrainene RBK.

În linie cu alţi responsabili de la Kiev, Skibiţki a declarat că o parte din centrala nucleară aflată sub controlul Rusiei „a fost minată” şi a spus că demilitarizarea acesteia trebuie să se desfăşoare într-un mod „clar planificat” şi „ordonat pentru a preveni orice fel de incident”.

Responsabilul serviciului ucrainean de informaţii militare a făcut aceste declaraţii la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că are informaţii potrivit cărora Rusia ar pregăti un "act terorist" la centrala nucleară din Zaporojie.

Zelenski i-a informat pe liderii tuturor ţărilor G20 cu privire la ameninţarea acestui "act terorist" pregătit de Rusia, care, potrivit Kievului, ar urma să aibă ca efect provocarea unor scurgeri de radiaţii.

Afirmaţiile lui Skibiţki coincid cu vizita planificată pentru vineri în Rusia a directorului general al AIEA, Rafael Grossi, care urma să se întâlnească cu şeful companiei ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom, Aleksei Lihaciov. Agenţia rusă Rosatom gestionează în prezent centrala de la Zaporojie, operată în continuare fizic de personal ucrainean.

În finalul acestei întrevederi, Rusia a cerut vineri AIEA să se asigure că Ucraina nu bombardează centrala nucleară de la Zaporojie, afirmând că aceasta funcţionează în deplină securitate, potrivit Reuters.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de Aleksei Lihaciov după întrevederea cu şeful AIEA la Kaliningrad, a indicat Rosatom într-un comunicat, după vizita lui Grossi la uzina din sudul Ucrainei săptămâna trecută.

Aşteptăm măsuri concrete din partea AIEA vizând să împiedice lovituri ale forţelor armate ucrainene, atât asupra centralei nucleare din Zaporojie, cât şi asupra teritoriului adiacent şi a infrastructurilor critice”, a declarat Rosatom, citându-l pe şeful său într-un comunicat.

AIEA a declarat în această săptămână că centrala este "afectată de probleme legate de apă", după ce distrugerea barajului de la Kahovka a golit vastul rezervor de pe malul sudic al fluviului Nipru pe care se află centrala.

Agenţia, cu sediul la Viena, a declarat de asemenea că situaţia militară din regiune a devenit din ce în ce mai tensionată, în timp ce Kievul a lansat o contraofensivă împotriva forţelor ruse care ocupă părţi întregi din estul şi sudul Ucrainei.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi cu regularitate de bombardamente în zona centralei nucleare din Europa, cu cele şase reactoare scoase din funcţiune. Eforturile internaţionale pentru stabilirea unei zone demilitarizate în jurul acesteia au eşuat până în prezent.