Ucrainenii se pregătesc de un dezastru la centrala nucleară Zaporojie. SUA vor să trimită muniții cu dispersie Kievului
Ucrainenii se pregătesc de un dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie. Autoritățile se tem că pe o rază de 50 de kilometri în jurul centralei va fi contaminată, în cazul în care rușii pun în aplicare planul de a lăsa reactoarele fără răcire. Între timp, Statele Unite iau în calcul să furnizeze Kievului muniții cu dispersie care să ajute forțele ucrainene în contraofensiva împotriva rușilor, transmite Digi24.
„Acestea ar avea, fără îndoială, un impact semnificativ pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial american pentru CNN.
După exilul șefului Wagner, Evgheni Prigojin, în Belarus, SUA crede că președintele Vladimir Putin vrea să preia „controlul formal” asupra grupului și să-l transforme într-o întreprindere de stat, relatează Sky News.
SUA iau în considerare trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina
Administrația Biden ar putea aproba în curând trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina, relatează CNN.
„Acestea ar avea, fără îndoială, un impact semnificativ pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial american.
Administrația Biden ia în considerare să aprobe transferul focoaselor controversate de muniție cu dispersie în Ucraina, în timp ce ucrainenii se luptă să obțină câștiguri majore în contraofensiva lor de câteva săptămâni.
„Acestea ar avea, fără îndoială, un impact semnificativ pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial american pentru sursa citată.
Oficialii au declarat că se așteaptă o decizie finală în curând de la Casa Albă și că, dacă sunt aprobate, armele ar putea fi incluse într-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina de luna viitoare.
Oficialii ucraineni au cerut SUA să trimită munițiile cu dispersie încă de anul trecut, susținând că acestea vor ajuta la reducerea superiorității numerice a Rusiei. Dar SUA au fost reticente să le furnizeze din cauza riscului pe care l-ar putea prezenta pentru civili și pentru că unii aliați cheie ai SUA, inclusiv Regatul Unit, Franța și Germania, sunt semnatari ai interzicerii munițiilor cu dispersie – arme care împrăștie „bombe” pe suprafețe mari care nu pot exploda la impact și pot reprezenta un risc pe termen lung pentru oricine le întâlnește, asemănător minelor terestre.
Contraofensiva ucraineană lansată la începutul acestei luni, însă, nu a făcut atât de multe progrese pe cât sperau oficialii americani până în acest moment, liniile de apărare ale Rusiei dovedindu-se mai puternice decât se anticipase. Munițiile cu dispersie, pe care SUA le-au stocat în număr mare de când le-au eliminat treptat în 2016, ar putea ajuta în acest sens, au spus oficialii americani. Aceștia cred, de asemenea, că au reușit să atenueze preocupările unor aliați cu privire la transferul de muniții de către SUA, au spus oficialii. Oficialul american a remarcat că arma nu ar fi o capacitate nouă pentru Ucraina.
Atât ucrainenii, cât și rușii au folosit bombe cu dispersie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și, mai recent, forțele ucrainene au început să folosească muniții cu dispersie furnizate de Turcia pe câmpul de luptă.
Ucrainenii se pregătesc pentru un posibil dezastru nuclear la centrala Zaporojie
Ucraina organizează exerciții de răspuns în cazul unui dezastru nuclear la centrala Zaporojie, relatează The Guardian. Yuriy Malashko, guvernatorul regiunii de sud a Ucrainei care include centrala, a declarat că exercițiile din orașul Zaporojie și districtul din jurul acestuia au fost menite să coordoneze răspunsul tuturor serviciilor la o „situație de urgență” la uzină, relatează Reuters.
Ucraina a acuzat Rusia în această lună că plănuiește un atac „terorist” la centrală care implică eliberarea de radiații. Moscova a negat acuzația. Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat joi că a scris Consiliului de Securitate al ONU și secretarului general António Guterres că Rusia „nu intenționează să arunce în aer această centrală nucleară.
„Nu avem nicio intenție să facem acest lucru”, a spus el. Imaginile televiziunii Reuters i-au arătat pe experți în echipament de protecție și măști de gaz, folosind dozimetre pentru a verifica nivelurile de radiații în mașini și camioane și apoi curățând roțile înainte ca vehiculele să fie supuse unei decontaminari suplimentare la punctele de spălare specializate.
Putin vrea să preia controlul asupra grupului Wagner
După exilul șefului Wagner, Evgheni Prigojin, în Belarus, mulți s-au întrebat ce se va întâmpla cu grupul său de mercenari. Au existat voci care spun că ar putea fi rebranduit, absorbit de armata rusă sau pur și simplu desființat complet. Acum, un thinktank din SUA crede că Kremlinul ar putea intenționa să preia „controlul formal” asupra grupului și să-l transforme într-o întreprindere de stat, relatează Sky News. Luptătorii Wagner sunt staționați în diferite țări din întreaga lume, inclusiv în Siria, Libia și Republica Centrafricană.
Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Vershinin a zburat la Damasc pentru a-i spune președintelui sirian Bashar al-Assad că Wagner nu va mai funcționa ca organizație independentă în țară, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Reprezentanții Ministerului rus de Externe i-au spus, de asemenea, președintelui Republicii Centrafricane Faustin-Archange Touadera și conducerii maliene că Wagner va continua operațiunile în țările lor respective, a adăugat acesta.
„Putin a susținut, la 27 iunie, că Kremlinul „finanțează integral” și „aprovizionează integral” Wagner, iar oficialii ruși pot folosi statutul existent al lui Wagner ca organizație finanțată și furnizată de stat pentru a-și finaliza naționalizarea oficială”, se spune în cea mai recentă actualizare. „Naționalizarea lui Wagner ar ajuta, probabil, efortul Ministerului rus al Apărării (MOD) de a include personalul Wagner existent în forțele armate obișnuite ale Rusiei prin contracte.
„Kremlinul ar putea intenționa să-și asume controlul oficial asupra Grupului Wagner în urma rebeliunii sale armate și să-l transforme într-o întreprindere de stat, deși nu este clar dacă Kremlinul s-a angajat într-o astfel de acțiune”, transmite Institutul pentru Studiul Războiului. De asemenea, potrivit sursei citate, oamenii de afaceri afiliați la Kremlin ar putea achiziționa imperiul media intern al lui Prigojin. Acest lucru ar putea face parte dintr-un efort continuu de a „distruge reputația lui în Rusia”, a spus ISW.