În timp ce mercenarii Wagner avansau spre Moscova într-o tentativă de revoltă, la sfârşitul lunii iunie, autorităţile din Siria şi comandanţii militari ruşi de acolo luau o serie de măsuri rapide împotriva agenţilor locali ai Wagner pentru a împiedica extinderea rebeliunii, au declarat pentru Reuters şase surse familiare cu acest subiect, scrie News.ro.

Aceste măsuri de contracarare, despre care nu s-a ştiut până acum, au inclus blocarea liniilor telefonice, convocarea a 12 de comandanţi Wagner la o bază militară rusă şi o somaţie dată luptătorilor mercenari să semneze noi contracte cu Ministerul rus al Apărării sau să părăsească rapid Siria.

Sursele Reuters care au făcut aceste dezvăluiri includ oficiali sirieni din domeniul securităţii, surse din apropierea forţelor ruseşti desfăşurate şi oficiali regionali. Sursele au cerut păstrarea anonimatului, în timp ce guvernul sirian, Ministerul rus al Apărării şi compania Wagner din Rusia nu au răspuns la solicitările de comentarii din partea agenţiei.

Măsurile arată că autorităţile siriene s-au mişcat rapid pentru a pune la punct forţa mercenară, îngrijorate de faptul că partenerul lor militar cheie, Rusia, este distrasă de evenimentele de acasă, potrivit a două surse siriene informate.

ROLUL WAGNER ÎN SIRIA S-A ÎNCHEIAT

„Rolul Wagner în Siria - aşa cum îl juca înainte - s-a încheiat", a declarat Nawar Shaban, cercetător la Centrul Omran pentru Studii Strategice, un grup de cercetare independent cu sediul la Istanbul, axat pe Siria. "Având în vedere evenimentele, relaţia lor cu Ministerul sirian al Apărării s-a încheiat”, arată expertul.

Damascul nu a comentat în mod public răzvrătirea Wagner din 23-24 iunie, când şeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, le-a ordonat oamenilor săi care luptau pentru Rusia în Ucraina să pornească în marş spre Moscova, înainte ca, în urma unui acord intermediat de Belarus, aceştia să se întoarcă, iar mulţi dintre ei să fie exilaţi. Cu toate acestea, înalţi oficiali militari şi de informaţii sirieni şi-au exprimat în privat îngrijorarea, în timp ce urmăreau desfăşurarea evenimentelor, că revolta ar putea perturba prezenţa militară rusă pe care se bazau de atâta timp, potrivit unui ofiţer de rang înalt al Gărzii Republicane Siriene şi unei surse siriene informate despre evoluţii.

Prezenţa grupului de mercenari în Siria este relativ mică, între 250 şi 450 de persoane, adică aproximativ o zecime din efectivele militare ruseşti estimate, au declarat cele două surse siriene. Nu există cifre oficiale privind efectivele, care variază în timp. Rusia şi-a desfăşurat forţele militare şi, cu precădere, puterea sa aeriană în Siria în 2015, ajutându-l pe preşedintele Bashar al-Assad să respingă rebelii care intenţionau să îl răstoarne de la putere. De atunci, Wagner a fost implicat în misiuni de luptă şi în securizarea instalaţiilor petroliere din Siria, primele decese suspectate că ar fi luptători Wagner acolo fiind raportate încă din 2015. Timp de ani de zile, Moscova a negat orice legătură cu Wagner, dar grupul a jucat un rol public în războiul Rusiei din Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin a recunoscut, după revoltă, că guvernul său finanţează grupul lui Prigojin.

OFIŢERI RUŞI, TRIMIŞI RAPID ÎN SIRIA PENTRU A SE OCUPA DE WAGNER

După ce Prigojin şi-a anunţat revolta, un grup de ofiţeri militari ruşi a fost trimis rapid în Siria pentru a ajuta la preluarea forţelor Wagner de acolo, potrivit unei surse militare regionale apropiate de Damasc şi a două surse siriene care au cunoştinţă despre evenimente, dar care nu au oferit mai multe detalii.

Serviciile de informaţii ale armatei siriene au tăiat în cursul nopţii de vineri, 23 iunie, spre sâmbătă, liniile de telefonie fixă şi legăturile de internet din zonele în care erau desfăşurate forţe Wagner, pentru a-i împiedica pe mercenari să comunice între ei, cu sediul Wagner din Rusia şi chiar cu rudele de acasă, au declarat cele trei surse.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 24 iunie, serviciile de informaţii militare siriene şi oficialii ruşi din domeniul apărării se coordonau îndeaproape pentru a izola şi a controla agenţii Wagner.

Doisprezece ofiţeri Wagner desfăşuraţi în provincia siriană Homs, din centrul ţării, şi în alte zone au fost convocaţi la baza operaţională rusă de la Hmeimim, în vestul provinciei Latakia, încă din "primele ore ale revoltei", au afirmat sursele Reuters.

Agenţia de presă precizează că nu a putut stabili ce s-a întâmplat cu ei.

CONTRACTE NOI SAU AVION SPRE CASĂ

La 24 iunie, luptătorilor Wagner din Siria li s-a cerut să semneze noi contracte prin care să raporteze direct Ministerului rus al Apărării. Salariul lor a fost, de asemenea, redus, au declarat trei surse Reuters.

Cei care au refuzat noile condiţii au fost evacuaţi cu avioane ruseşti Iliuşin în zilele următoare, au declarat două dintre aceste surse. Una dintre ele a spus că lupătorii Wagner trimişi acasă au fost "cu zecile", surprinzându-i pe oficialii sirieni, care se aşteptau ca cei care refuză şi preferă să plece să fie mai mulţi.

Între 25 şi 27 iunie, datele de urmărire a zborurilor de pe Flightradar24 arată cel puţin trei deplasări ale unui avion rusesc Iliuşin între Latakia, în Siria, şi Bamako, capitala statului Mali, din Africa de Vest, unde Wagner are, de asemenea, operaţiuni. Reuters nu a putut stabili dacă la bordul acestor zboruri se afla personal Wagner redistribuit din Siria în Mali.

Autorităţile din Mali nu au răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la aceste zboruri.

ROLUL WAGNER ÎN SIRIA

Wagner a retras deja mulţi luptători ruşi experimentaţi din Siria anul trecut pentru a lupta în Ucraina, potrivit analiştilor sirieni şi unui ofiţer militar sirian în retragere familiarizat cu activităţile Wagner.

Luptătorii Wagner au securizat câmpurile petroliere siriene, iar oficialii occidentali spun că Wagner are legătură cu Evro Polis, o companie care profită de pe urma acestor active. UE a impus sancţiuni asupra firmei în 2021. Reuters nu a reuşit să determine soarta acestor interese comerciale în urma măsurilor luate de Ministerul rus al Apărării împotriva Wagner în Siria şi Rusia. Evro Polis nu a răspuns imediat la e-mailurile trimise la o adresă de contact de pe site-ul său.

Baza de la Hmeimimim a servit drept centru logistic pentru tranzitul luptătorilor Wagner spre Libia şi alte părţi din Africa, potrivit unei surse de securitate siriene şi a unui diplomat occidental stabilit în regiune. "Urmărim modul în care aceste operaţiuni Wagner vor fi la rândul lor perturbate", a declarat diplomatul.

Spre deosebire de alte operaţiuni ale sale din Africa, unde prezenţa Wagner este mai mare şi nu este aservită armatei ruse, rolul său în războiul din Siria a fost mai puţin important la început, deoarece puterea aeriană rusă a schimbat cursul conflictului. Detalii despre prezenţa sa au apărut treptat, în special în 2018, când sute de luptători Wagner au fost ucişi într-o confruntare cu forţele americane în apropierea oraşului sirian Deir al-Zor, au declarat atunci surse pentru Reuters.

În urma revoltei Wagner, conducerea Siriei a reafirmat rapid în mod public importanţa alianţei sale militare cu Rusia. Prima-doamnă siriană Asmaa al-Assad s-a aflat în Rusia câteva zile mai târziu pentru a participa la absolvirea fiului său la Universitatea de Stat din Moscova şi a fost întrebată de un reporter dacă i-a fost teamă să vină în vizită, având în vedere evenimentele recente. "Prietenii noştri ruşi nu au ezitat atunci când au fost alături de noi în războiul nostru. Aşa că nu am ezitat şi nu vom ezita să stăm alături de ei în războiul lor", a răspuns ea.