Istorici ruşi şi români au discutat la Moscova soarta tezaurului românesc
Cei 100 de ani de la intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial au fost marcaţi şi în capitala rusă, prin evenimente găzduite de Ambasada României la Moscova. Au fost invitaţi istorici ruşi şi români, care au vorbit despre aspecte mai puţin cunoscute din relaţiile bilaterale. O corespondenţă de la Moscova, de Liviu Iurea.
Au fost prezentate comunicări pe teme cum ar fi: schimbarea imaginii de inamic în cea de aliat şi evaluarea politicii externe a ţării noastre acum 100 de ani sau un subiect extrem de delicat: soarta tezaurului românesc.
Timp de două zile, istorici din România şi Rusia au prezentat lucrări dedicate aspectelor politice, diplomatice, militare şi sociale a relaţiilor dintre Moscova şi Bucureşti în timpul Primului Război Mondial.
Astfel de întâlniri ne ajută să înţelegem mai bine trecutul din relaţiile bilaterale româno-ruse, astfel încât pe baza acestei înţelegeri să încercăm să avem o abordare şi asupra viitorului, a declarat Vasile Soare, ambasadorul României în Federaţia Rusă.
Multe documente au fost secretizate. Acum o parte din ele, desigur nu toate, sunt accesibile. Le publicăm şi le folosim în lucrările noastre. Fără îndoială, acest lucru ne ajută să corectăm anumite episoade din istorie şi să avem o abordare mai obiectivă, a declarat Tatiana Pokivailova, de la Institutul de Slavistică, Academia Rusă de Ştiinţe.
În Primul Război Mondial a intrat o lume, a ieşit alta şi din punct al arhitecturii graniţelor, dar şi din punct de vedere al mentalităţilor, al evoluţiilor sociale şi politice, a declarat Constantin Hlihor de la Societatea Ştiinţifică Română de Cercetari Interdisciplinare.
O întâlnire a istoricilor români şi ruşi nu a mai avut loc din anul 2012. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Moscova, Asociaţia rusă a Istoricilor Primului Război Mondial, Societatea Ştiinţifică Română de Cercetări Interdisciplinare şi Institutul de Slavistica al Academiei ruse de Ştiinţe.