DESCHIDE.MD // Revista mass-media ruse din 1-2 octombrie 2016
OPINII
Vor mai putea Rusia şi SUA să revină la colaborarea în Siria?
Nicolai Kojanov, cercetător ştiinţific în cadrul Chatham House, program de studiere a Rusiei şi Eurasiei, a încercat să explice dacă Rusia şi SUA vor putea să reia colaborarea în Siria. El afirmă că discuţia dintre Moscova şi Washington va fi reluată.
Dar nu imediat, deoarece acum Kremlinul este jignit de reacţia excesiv de negativă – în opinia sa – a Occidentului privind iniţiativele de pace. De aceea Moscova trebuie să se liniştească, deoarece, lezată în amorul propriu, devine imprevizibilă. Pe de altă parte, în SUA se apropie alegerile prezidenţiale. Washingtonului nu-i va mai arde de Siria. Formarea noii echipe şi preluarea sarcinilor va cere timp.
Kojanov adaugă că una dintre cauzele eşecului acordurilor de pace constă în caracterul relaţiilor ruso-americane. După cum consideră Kojanov, elitele militare şi politice ale celor două ţări au acumulat prea multă neîncredere reciprocă.
Altă cauză este factorul ţărilor regionale implicate în conflict: Iran, Turcia, Arabia Saudită, Qatar, Iordania. Un factor de care nu se prea ţine cont în acordul dintre Rusia şi SUA.
Trei direcţii principale ale ideologiei lui Putin
Filozoful şi scriitorul francez Michel Elchaninoff, autorul cărţii „În capul lui Vladimir Putin”, a relatat într-un interviu pentru site-ul Radio Svoboda despre faptul că în ideologia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pot fi delimitate trei direcţii principale.
Prima este conservatismul, care constă în contrapunerea valorilor ruseşti aşa-zisului decadentism al Europei: patriotism, familie tradiţională, ierarhie, lupta împotriva modernismului.
Cea de-a doua parte a ideologiei putiniste este calea rusă. În opinia lui Elchaninoff, calea rusă este, în esenţă, justificarea atitudinii agresive a Rusiei faţă de alte ţări, în special europene, şi faţă de SUA. Drept exemplu el aduce anexarea Crimeii prin sfidarea dreptului internaţional.
Cel de-al treilea postulat al ideologiei putiniste este eurasianismul. În opinia filozofilor care reprezintă eurasianismul, există un spaţiu specific – geopolitic, georgrafic, lingvistic – care se opune vestului decadent. Astfel, potrivit afirmaţiilor lui Elchaninoff, Putin consideră că Rusia trebuie să-şi exploateze forţele în Asia de Sud şi în Asia Centrală. Eurasianismul e o doctrină ce justifică privirea actualei Rusii spre Est, nu spre Vest.
Anularea sancţiunilor nu va aduce niciun folos Rusiei
Directorul Centrului de studiere a societăţii post-industriale, Vladislav Inozemţev, afirmă într-un articol publicat pe RBC că, „dacă sancţiunile vor fi anulate, atunci Rusia va începe a-şi recupera poziţiile doar ca piaţă de desfacere pentru mărfurile europene şi serviciile financiare”.
Ca urmare, va creşte brusc rubla, va scădea capacitatea de concurenţă a mărfurile ruseşti, se vor micşora veniturile exportatorilor. Dar, în opinia expertului, mai periculos e altceva: dacă se ia în calcul faptul că veniturile petroliere şi cele de pe urma vânzării gazelor constituie până la 40%, atunci consolidarea rublei cu 20% va „tăia” nu mai puţin de 8% din venituri (până la 1 trilion de ruble). Resturile Fondului de rezervă se vor deprecia în aceeaşi proporţie.
Băncile din ţară, care creditează în ultimul timp proiecte comerciale cu o dobândă de 16-20% anual, vor avea drept concurenţi instituţiile financiare occidentale, ce propun mize de 3-4 ori mai mici. De aceea venitul sectorului bancar se va micşora esenţial, punând sub semnul întrebării supravieţuirea multor instituţii financiare din Rusia.
Anularea „contrasancţiunilor” Rusiei se poate lăsa cu pierderi şi cu neîncarea venitului pentru mii de întreprinderi agricole. Procesul de substituire a importurilor, precum şi creşterea conjuncturală în agricultură, se vor opri. În acelaşi timp, producătorii europeni îşi vor putea realiza mărfurile şi la preţuri mai ridicate din caza diferenţei de calitate.
Analistul adaugă că efectul pozitiv de pe urma anulării sancţiunilor s-ar putea face simţit pe piaţa de valori, care va răspunde unui asemenea pas cu o creştere explozivă. Dar şi aici trebuie văzut dacă asta nu va conduce la o nouă „bulă”.
NOUTĂŢI
Rusia a preluat conducerea Consiliului de Securitate al ONU
Cu începere din 1 octombrie, misiunea diplomatică rusă şi-a început preşedinţia la Consiliul de Securitate al ONU. Rusia va conduce structura până la finele lunii şi planifică desfăşurarea a circa 20 de şedinţe.
Potrivit RIA NOVOSTI, temele principale de care Consiliul se va ocupa în octombrie vor fi conflictele în Africa: situaţia din Darfurul sudanez, Republica Democratică Kongo, Mali, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, precum şi problemele din Orientul Mijlociu: Siria, Liban, Yemen.
Ministrul Afacerilor Externe din Marea Britanie a admis transformarea Rusiei într-o ţară-paria
Ministerul britanic al Afacerilor Externe a admis transformarea Rusiei într-o ţară-paria. Potrivit EHO MOSCVÎ, declaraţia a fost făcută de ministrul Boris Johnson într-un interviu acordat publicaţiei SUN. Potrivit afirmaţiilor sale, acest lucru va avea loc, dacă Rusia va continua politica sa actuală în Siria. Johnson a acuza Rusia de bombardarea teritoriilor siriene, în timpul cărora ar fi murit civili.
E a ameninţat, de asemenea, că persoanele oficiale britanice pot boicota campionatul mondial la fotbal din 2018, a cărui gazdă a fost aleasă Rusia, transmite LENTA.
Un necunoscut a atacat agenţii de pază ai Sinagogii Corale de la Moscova
La 1 octombrie, în ajunul Anului Nou evreiesc, un necunoscut a atacat Sinagoga Corală din Moscova. El a tras în agenţii de pază dintr-un pistol pneumatic sau traumatic (nimeni nu a avut de suferit în mod serios), după care a fost reţinut, informează MEDUZA. Potrivit declaraţiilor făcute de martori, necunoscutul avea asupra sa şi o canistră.
RIA NOVSTI menţionează că necunoscutul a nimerit în şoferul unuia dintre enoriaşi.
A fost intentat un dosar penal pentru huliganism. Dar Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Rusia a criticat această decizie, informează EHO MOSCVÎ. În opinia preşedintelui Federaţiei, Alexandr Boroda, angajaţii organelor de drept pur şi simplu nu vor să strice statistica crimelor comise din motive de ură interetnică.
Atacatorul s-a dovedit un pacient al unui spital de boli mintale. O sursă a INTEREFAX din cadrul organelor de drept a comunicat că omul suferă de schizofrernie.
MOLDOVA
Mihai Ghimpu a promis la Iaşi să pregătească şi să realizeze Unirea
Partidul Liberal şi-a prezentat candidatul la funcţia de preşedinte, Mihai Ghimpu, la Iaşi, fosta capitală a Principatului Moldovei medievale, informează NM. Ghimpu a recunoscut că nu vrea să fie preşedinte al Republicii Moldova, dar va fi preşedintele care va pregăti şi va realiza unirea celor două ţări. Preşedintele tuturor românilor trebuie să se afle la Bucureşti, a declarat Ghimpu.
Participanţii Şcolii ruse de politică au fost primiţi la Ministerul Afacerilor Externe al RMN
La Ministerul Afacerilor Externe din Transnistria a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor Consiliului tinerilor diplomaţi cu participanţii Şcolii ruse de politică. Potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, oaspeţii au sosit în Transnistria în cadrul Forului Internaţional de Tineret, „Sud-Vest”.
În timpul discuţiilor, participanţii la proiect au menţionat diferenţa considerabilă dintre reprezentarea asupra Transnistriei, pe care şi-au format-o din mass-media, şi situaţia reală din republică, scrie publicaţia, fără a preciza, ce-i drept, în ce constă diferenţa în cauză.