Videoclipul postat pe Facebook de către Ambasada Rusiei, în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei", nu trebuie luat drept o declaraţie oficială semnată şi parafată a Rusiei, spune ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin. "Filmul a fost realizat de prietenii noştri din România", susţine ambasadorul.

"Nu ar trebui să luaţi acest film drept o declaraţie oficială semnată şi parafată a Rusiei. A fost... Vă pot dezvălui un secret: i-am rugat pe prietenii noştri din România să pregătească o contrainterpretare, dacă vreţi să o numim aşa (la campania Cuminţenia Pământului - n.r.). Nu vă spun că aceasta este o interpretare perfectă a istoriei. Aceasta este o interpretare a prietenilor noştri din România drept una pozitivă. Repet, nu este o poziţie formală a Rusiei, nu este poziţia unui sinod istoric, a unei comisii comune, este opinia mea", a spus ambasadorul Rusiei la Bucureşti, într-o emisiune la Digi 24 care va fi difuzată sâmbătă seară.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat săptămâna trecută, pe Facebook, "o contribuţie financiară modestă" pentru recuperarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului", anunţul fiind însoţit de un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în Al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei". Demersul Ambasadei Rusiei a stârnit controverse în spaţiul public.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că apreciază contribuţia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului naţional românesc, considerând însă "mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsură să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă".