VIDEO // Donald Trump, rănit într-o aparentă tentativă de asasinat
Fostul preşedinte american Donald Trump a fost rănit sâmbătă la ureche într-o aparentă tentativă de asasinat prin împuşcare în timpul unui miting, ceea ce dă peste cap o campanie prezidenţială deja tensionată, relatează AFP, citată de Agerpres.
Pe lângă presupusul atacator, care nu a fost încă identificat, un spectator a fost ucis şi alţi doi au fost grav răniţi, a anunţat Secret Service, care este responsabil pentru protejarea preşedinţilor şi foştilor preşedinţi.
"Am fost lovit de un glonţ care mi-a străpuns vârful urechii drepte", a scris Trump pe platforma sa Truth Social. "Este incredibil că un astfel de act se poate întâmpla în ţara noastră", a adăugat el.
Donald Trump "este în siguranţă", a indicat Secret Service.
Preşedintele democrat Joe Biden, care urmează să se confrunte cu Donald Trump la alegerile din noiembrie, a declarat că a fost uşurat să afle că republicanul este aparent într-o stare bună de sănătate şi a vorbit cu el sâmbătă seara. "Toată lumea trebuie să condamne" astfel de violenţe, a spus el într-un discurs televizat. Preşedintele Biden, care era în Delaware, se întoarce la Washington.
Mitingul din Butler, în Pennsylvania, era ultimul înainte de convenţia republicană care începe luni şi la sfârşitul căreia Donald Trump urmează să fie desemnat oficial drept candidat prezidenţial al Partidului Republican. Echipa sa de campanie a confirmat sâmbătă seara intenţia fostului preşedinte de a participa.
Candidatul republican, care tocmai îşi începuse discursul cu una dintre tiradele sale obişnuite despre migranţi, acuzându-l pe Joe Biden că i-a lăsat să intre în ţară în masă, a fost imediat pus la pământ de agenţii Secret Service.
Strigăte de teroare au izbucnit din public. După câteva momente, Donald Trump s-a ridicat, cu părul în dezordine şi fără şapca roşie, înconjurat de agenţi. "Lăsaţi-mă să-mi iau pantofii", a fost auzit spunând.
El a fost apoi escortat de pe scenă la maşina sa, ridicând pumnul în aer de mai multe ori în semn de sfidare, în uralele susţinătorilor săi.
"Am văzut mulţi oameni aruncându-se la pământ, părând confuzi. Am auzit focuri de armă", a declarat pentru AFP un simpatizant, John Yeykal.
Erin Autenreith, în vârstă de 66 de ani, care "stătea în mijlocul primului rând", cu faţa spre Donald Trump, a declarat pentru AFP că iniţial a crezut că sunt petarde. "Dar când ei au sărit pe scenă, l-au înconjurat şi l-au pus a pământ, atunci ne-am dat seama că era cu adevărat vorba de focuri de armă", a spus ea.
Presupusul atacator se afla în afara mitingului, a declarat procurorul districtual al comitatului Butler, Richard Goldinger, pentru CNN.
"Nu există loc pentru violenţă politică în democraţia noastră", a reacţionat fostul preşedinte democrat Barack Obama.
Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, s-a declarat "îngrozit".
"Acest act oribil de violenţă politică într-un miting paşnic de campanie nu îşi are locul în această ţară", a adăugat preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.
Senatorul J.D. Vance, unul dintre presupuşii contracandidaţi ai lui Donald Trump, a dat vina pe avertismentele democraţilor cu privire la riscul unei derive autoritare în cazul unei victorii a candidatului republican.
"Premisa centrală a campaniei lui Biden este de a spune că preşedintele Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preţ. Această retorică a dus direct la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump", a spus el.
Elon Musk a reacţionat la atac susţinându-l pe Donald Trump şi urându-i o "recuperare rapidă".
Consecinţele acestui eveniment asupra campaniei sunt încă incalculabile.
În ultimele zile, atenţia s-a concentrat asupra îndoielilor cu privire la starea fizică şi mentală a lui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, şi capacitatea sa de a-l înfrunta pe Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, de la dezbaterea lor din 27 iunie, marcată de performanţa dezastruoasă a candidatului democrat. Aproximativ 20 de congresmeni îi cer acum să demisioneze.
Biden a reitera vineri la Michigan (nord) că rămâne în cursă.
El a primit, de asemenea, sâmbătă un sprijin puternic, de la personalitatea stângii americane Bernie Sanders care, într-un editorial din New York Times, le-a cerut democraţilor "să înceteze certurile".