Opozanții ruși se tem că vor rămâne fără ultimul instrument major prin care îl critică pe Putin și contracarează propaganda Kremlinului
Rusia a anunțat primele măsuri pentru a limita accesul la Youtube, stârnind îngrijorări că autoritățile vor bloca treptat ultima platformă importantă care mai face legătura între opozanții din afara Rusiei și cei din interior, scrie The Moscow Times. și HotNews.ro.
Un deputat rus a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Moscova va începe să reducă viteza de încărcare a YouTube pe desktopurile rușilor cu până la 70%, o măsură care a stârnit temeri printre opozanții Kremlinului.
Pentru opoziția rusă exilată și pentru presa independentă, pierderea YouTube ar însemna pierderea unui mediu esențial prin care ajung la milioane de persoane din Rusia, în încercarea de a contracara propaganda Kremlinului.
The Moscow Times scrie că reducerea vitezei de încărcare a Youtube are legătură cu decizia YouTube de a bloca accesul trupelor muzicale pro-război și al canalelor pro-guvernamentale pe platformă.
Anunțul deputatului Dumei de Stat Alexander Khinștein privind limitarea vitezei de încărcare a Youtube a venit la mai puțin de două săptămâni după ce platforma a eliminat mai mulți artiști pro-Kremlin și pro-război, precum Șaman.
O interzicere totală a platformei este riscantă deocamdată
„Khinștein a scris-o clar ca lumina zilei: «Dacă nu respectă legile noastre, îi vom încetini». Ceea ce se întâmplă acum este un caz clar de șantaj, iar acest val recent este legat tocmai de interzicerea artiștilor pro-guvernamentali”, a declarat Mikhail Klimarev, șeful ONG-ului Internet Protection Society, pentru The Moscow Times.
El a declarat că autoritățile de la Kremlin s-au confruntat, de asemenea, cu dificultăți în încercarea de a interzice canale individuale ale opoziției, adăugând că există probabil un canal de comunicare între opoziție și Google pentru a asigura protecția discursului lor.
„Nu sunt sigur de ce autoritățile se agită în legătură cu interdicțiile – Khinștein însuși continuă să schimbe motivele. Poate că lui Putin doar îi place muzica lui Șaman suficient de mult încât să o pună pe repeat. Dar obiectivul fundamental este de a forța Google să se așeze la masa negocierilor și să readucă artiștii pe platformă”, a mai spus Klimarev.
Jurnalistul Alexander Pliușev a lansat The Breakfast Show pe YouTube la scurt timp după ce s-a mutat la Vilnius, Lituania, după începerea războiului la scară largă din Ucraina. Între timp, The Breakfast Show a devenit o emisiune de bază pentru cei 625.000 de abonați care îl urmăresc în fiecare dimineață.
Pentru Pliușev, care a fost declarat agent străin în octombrie 2022, precum și pentru mulți dintre colegii săi, YouTube a devenit un colac de salvare – un mijloc prin care cei nedoriți și persecutați în Rusia pot supraviețui și pot oferi publicului lor, atât din Rusia, cât și din afara ei, puncte de vedere alternative și analize ale războiului din Ucraina și ale politicii interne.
Pliușev și colegii săi așteaptă acum să vadă adevăratele ramificații ale măsurilor anunțate la Moscova.
„Este dificil să măsurăm care va fi adevăratul impact. Știm că vacanța de vară duce întotdeauna la scăderea audienței”, a declarat el pentru The Moscow Times. „Suntem siguri că aproximativ 10% din publicul nostru a întâmpinat probleme cu YouTube, dar mulți au învățat modalități de a ocoli încetinirea”, a adăugat el.
Cu toate acestea, opoziția urmărește deja soluții alternative, cum ar fi TBS Radio, un post care difuzează The Breakfast Show împreună cu alte 20 de canale în format audio.
„Aceasta ne permite să menținem un fel de legătură cu publicul nostru de acasă, iar asta este ceea ce contează”, a declarat Pliușev.
„Cu toate acestea, rămâne faptul că Khinștein a recunoscut că autoritățile au început un atac gradual asupra Google. Acest lucru confirmă teoriile pe care le susțin, care sugerează că autoritățile ruse se tem să întrerupă YouTube imediat, pentru a nu provoca un val nedorit de instalări de VPN și nemulțumire socială”, a adăugat el.
Iurii Beliat, șeful serviciului de știri de la canalul YouTube Hodorkovski Live, din Vilnius, a declarat și el pentru The Moscow Times că canalul a înregistrat, de asemenea, schimbări în audiența sa – dar că intenționează să continue prin orice mijloace necesare.
„Noi, bineînțeles, vedem efectele încetinirii și scăderea audienței în special din Rusia”, a declarat el.
„Cu toate acestea, nu credem neapărat că este din cauză că audiența noastră din Rusia s-a micșorat, ci, mai degrabă, din cauză că mulți dintre ei folosesc probabil VPN-uri (Rețele Private Virtuale) pentru a accesa canalul nostru. Noi înșine am luat inițiativa de a publica un ghid care recomandă VPN-uri fiabile și de a învăța publicul nostru cum să le utilizeze. Cu toate acestea, înțelegem că va trebui să căutăm alte mijloace de informare a publicului nostru ca soluție de rezervă”, a spus acesta.