Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, a evaluat că forțele ucrainene capturaseră până joi cel puțin 11 așezări din Rusia, în vreme ce Financial Times a estimat că zona acoperită de trupele Kievului este de 350 de kilometri pătrați. În vreme ce liderii militari ruși au asigurat că situația este sub control, localnicii care fugeau din case au subliniat că aceștia mint – iar Moscova a confirmat implicit gravitatea situației, declarând vineri stare de urgență federală în regiune, transmite Hotnews.

Asaltul ucrainean peste graniță, în regiunea Kursk, a intrat vineri în a patra zi și pare să continue, în ciuda asigurărilor venite de la liderii regionali și militari ai Rusiei care au asigurat că incursiunea a fost oprită, iar lucrurile sunt sub control.

Vineri, Moscova a declarat stare de urgență federală în Kursk, în vreme ce a continuat să afirme că trupele sale resping asaltul ucrainean.

Ministerul rus a afirmat zilele trecute că aproximativ 1.000 de soldați ucraineni iau parte la operațiune și că Kievul a pierdut 600 de militari și 82 de vehicule blindate – cifre care nu au putut fi verificate independent.

Kievul nu a comentat oficial, în mod direct, operațiunea, deși oficialii au făcut unele referiri. Iar aliații săi occidentali au semnalat că nu au fost consultați, dar au declarat că Ucraina are autonomie în planificarea loviturilor sale.

Un lucru evident, au spus analiștii, este că atacul ucrainean a fost unul bine pus la punct.

Spre deosebire de raidurile transfrontaliere anterioare efectuate de unități rusești și internaționale pro-ucrainene, forțele regulate din cel puțin patru brigăzi au apărut acum în înregistrări video verificate, luând parte la operațiune.

Acest lucru sugerează că operațiunea a fost planificată cu mult timp înainte, spun analiștii citați de Financial Times. Cât de mult sprijin a avut Kievul de la aliați în acest asalt este deocamdată neclar.

Ucraina nu numai că a depins în mare măsură de sprijinul militar occidental – în special de cel din partea SUA – în lupta sa împotriva forțelor de invazie ale Rusiei. Potrivit oficialilor ucraineni, Kievul se bazează foarte mult pe Washington și pentru informații care să o ajute în planificarea și desfășurarea operațiunilor sale.

Dacă Kievul intenționează să păstreze teritoriul rusesc pe care a înaintat în ultimele zile rămâne de văzut.

Cert este că Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington, a evaluat deja că forțele ucrainene capturaseră până joi cel puțin 11 așezări, inclusiv Nikolaevo-Darino, Darino și Sverdlikovo, și operau în Liubimovka.

Zona se ridică la aproximativ 350 de kilometri pătrați, conform calculelor Financial Times.

Blindate americane și germane folosite în incursiune

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a declarat pentru Washington Post sub acoperirea anonimatului că forțele ucrainene au avansat pe lângă orașe cu mii de oameni, au luat sute de prizonieri și au capturat o stație de măsurare a gazelor pe care Rusia o folosește pentru tranzacțiile energetice cu Ungaria și Slovacia.

O înregistrare video postată de un canal rusesc de Telegram părea să arate vehicule militare occidentale în apropierea frontierei Ucrainei, în regiunea Kursk. Imaginile au arătat cel puțin un blindat american Stryker și un vehicul de luptă german Marder. Forțele ucrainene păreau să își fi marcat echipamentele pentru Kursk cu triunghiuri albe.

Financial Times a scris că clipurile verificate de ziariștii săi au confirmat prezența în Rusia a vehiculelor de luptă Stryker și Marder, primite de Kiev de la partenerii săi.

Oficialii SUA declaraseră deja că Ucraina are dreptul să utilizeze echipamente occidentale în operațiunile sale de peste graniță. „Pe măsură ce văd atacuri venind peste graniță, trebuie să aibă capacitatea de a răspunde”, a spus purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, reporterilor în timpul unui briefing de presă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării nu a confirmat și nici nu a infirmat prezența blindatelor Marder în incursiunea din Kursk, spunând doar că „obiectivul declarat al guvernului german este de a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva agresorului rus”.

Acesta a amintit de asemenea de declarațiile anterioare care afirmau „dreptul Ucrainei, în temeiul dreptului internațional, de a se apăra împotriva acestor atacuri”.

Comisia Europeană a declarat de asemenea joi că Ucraina are „dreptul de a se apăra” și că acest lucru „include lovirea inamicului pe teritoriul său”.

Localnicii, apel către Putin

Cel mai înalt comandant militar rus, șeful Statului Major Valeri Gherasimov, l-a informat miercuri pe Putin că ofensiva ucraineană a fost oprită și că situația este sub control în regiune.

Însă bloggerii militari ruși au prezentat o imagine radical diferită, criticând forțele ruse pentru că nu au fortificat mai bine granița și deplângând pierderea orașului Sudja.

Vyortska, o publicație rusă independentă, a citat localnici din acest oraș și rude ale acestora care au spus că mulți se confruntă cu dificultăți în tentativa de a evacua zona.

„Am sunat la serviciile de urgență și au spus că nu pot să scoată pe nimeni”, a declarat o femeie, identificată ca Marina. „Din câte am înțeles, nu sunt capabili să evacueze și este foarte dificil să te deplasezi prin oraș, deoarece dronele lovesc civili”, a spus ea.

Zeci de persoane din districtul Sudjanski au realizat joi o înregistrare video în care au avertizat că Vladimir Putin a fost mințit de subordonații săi care au spus că situația este sub control.

„Localnicii mor din cauza acestor minciuni. Șeful Statului Major General v-a spus recent că situația este sub control”, a subliniat o localnică în înregistrarea video, potrivit unei traduceri de la CNN. „Dar astăzi, în districtele Sudjanski și Korenevski sunt în desfășurare lupte furibunde”, a spus ea.

Localnicii au mai spus că au rămas fără adăpost, că nu au putut să își ia cu ei documentele de călătorie sau de identificare din cauza grabei cu care au fugit din case și au acuzat autoritățile că ar fi trebuit să știe că Ucraina își consolidează forțele la graniță.

Un bărbat i s-a adresat direct lui Putin, susținând că oamenii din Guevo, un oraș din Sudja, nu au fost evacuați de oficiali și au rămas blocați în mijlocul luptelor.

Guevo pare a fi unul dintre satele aflate acum sub control ucrainean.

Speculații pe tema scopului operațiunii

Scopul operațiunii militare ucrainene este încă incert, deși analiștii au analizat mai multe scenarii.

Mihailo Podoliak, consilierul prezidențial ucrainean, a sugerat la televiziunea națională că orice acțiuni militare pe teritoriul rus ar putea îmbunătăți poziția Ucrainei în timpul viitoarelor negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

El nu a comentat în mod specific incursiunea de la Kursk.

Unul dintre obiective pare să fie acela de a forța Rusia să devieze trupe de la propria ofensivă din estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a declarat deja miercuri că trimite întăriri la Kursk, dar este neclar de unde anume au plecat trupele.

Mick Ryan, un general-maior în retragere din armata australiană, a scris joi într-o evaluare că incursiunea peste graniță „ar putea fi o încercare de a încetini sau de a opri impulsul Rusiei în ofensivele sale din 2024”.

Ryan a declarat că alte obiective strategice ar putea fi „ridicarea moralului” ucrainenilor și „schimbarea narațiunii războiului într-una mai pozitivă pentru Ucraina”.

Preluarea teritoriului înainte de orice fel de soluționare negociată ar putea fi, de asemenea, un obiectiv, a spus el: „Să negociezi atunci când ai o parte din teritoriul inamicului tău este mult mai bine decât să negociezi fără el”.