Un condamnat în dosarul asasinării opozantului rus Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina
Un bărbat condamnat pentru asasinarea politicianului rus de opoziţie rus Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare după ce a semnat un contract pentru a se alătura armatei ruse în campania militară din Ucraina, au anunţat sâmbătă agenţiile ruse de presă TASS şi RIA Novosti, citate de Digi24.RO.
Boris Nemţov, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi fost vicepremier în timpul preşedinţiei lui Boris Elţin, a fost împuşcat mortal în 2015 pe un pod lângă Kremlin, chiar în inima capitalei Rusiei.
În 2017, un tribunal rus a condamnat cinci bărbaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 11 şi 20 de ani pentru acest asasinat. Printre aceştia s-a numărat şi Tamerlan Eskerkhanov, care a fost condamnat drept complice la asasinat şi a primit o sentinţă de 14 ani de închisoare.
"Eskerkhanov a semnat un contract cu Ministerul Apărării în martie 2024, a fost graţiat şi apoi eliberat din colonia sa penitenciară", a declarat agenţiei TASS o sursă judiciară, citată de Agerpres.
El "a fost repartizat la una dintre unităţile de asalt şi acum desfăşoară misiuni de luptă în zona de operaţiuni militare speciale", a precizat respectiva sursă, folosind expresia prin care oficialii ruşi fac referire la războiul pornit de Rusia contra Ucrainei.
Conform aceleiaşi surse, ceilalţi condamnaţi încarceraţi pentru uciderea lui Nemţov sunt încă în închisoare întrucât au refuzat să semneze contracte cu armata pentru a lupta pe frontul din Ucraina.
Ilia Iaşin, un activist de opoziţie încarcerat în 2022 pentru că a criticat invazia rusă în Ucraina, fost purtător de cuvânt al lui Nemţov şi care săptămâna trecută a fost eliberat şi predat Occidentului într-un schimb de deţinuţi, a descris eliberarea lui Tamerlan Eskerkhanov drept o acţiune de "dispreţ pentru memoria prietenului meu mort".
Zeci de mii de deţinuţi ruşi s-au oferit voluntari să lupte în Ucraina, profitând de o graţiere pe care preşedintele Vladimir Putin le-a oferit-o celor care acceptă să se alăture armatei pe front.
Recrutarea de deţinuţi din închisori a fost iniţiată de gruparea paramilitară Wagner, care până la rebeliunea eşuată condusă în iunie anul trecut de liderul ei Evgheni Prigojin (decedat în august acelaşi an într-un misterios accident aviatic) a avut un rol central pe frontul din Ucraina.
Acest model al transformării deţinuţilor în soldaţi a fost preluat între timp chiar de Ucraina şi continuat de Ministerul rus al Apărării, care şi-a format unităţile Storm-Z parţial din voluntari recrutaţi direct din închisori.