Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, Alexei Smirnov, a recunoscut luni că forțele ucrainene, care au lansat o incursiune armată de o amploare fără precedent în regiunea de graniță rusă pe 6 august, ocupă 28 de localități din această zonă, relatează AFP. În acest timp, un influent blogger militar pro-rus Iuri Podoliaka spune că situația este „alarmantă” în regiunea Belgorod, în timp ce președintele Vladimir Putin a promis să „expulzeze” forțele ucrainene care au trecut granița, potrivit Reuters, citat de Hotnews.

Cât ar ocupa ucrainenii în Kursk, potrivit guvernatorului regional

Ucraina a lansat cel mai mare atac transfrontalier împotriva Rusiei pe 6 august de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Este, de asemenea, cea mai mare ofensivă a unei armate străine pe pământ rusesc de la Al Doilea Război Mondial.

„Mii” de soldați ucraineni participă, a declarat duminică pentru AFP un înalt oficial de securitate ucrainean, vorbind sub protecția anonimatului, cu scopul de a „întinde pozițiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situația din Rusia. (…) și să transfere războiul pe teritoriul Rusiei”.

După ce a admis că 28 de localități din Kursk sunt ocupate de ucraineni, și mai frapant este că Smirnov i-a declarat președintelui Vladimir Putin, în cadrul unei videoconferințe, că operațiunea ucraineană, pe care armata rusă încearcă să o respingă de șase zile, se întinde pe o zonă de 12 kilometri adâncime și 40 de kilometri lățime.

De asemenea, presa de stat rusă l-a citat pe guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, spunând că forțele ucrainene au folosit obuze care conțineau arme chimice în timpul incursiunii lor acolo.
Nu este clar dacă Smirnov a prezentat vreo dovadă care să susțină acuzația, pe care Reuters nu a putut să o verifice.

Rușii spun că există victime civile după incursiunea ucraineană și au fost evacuați peste 120.000 de oameni din Kursk

Aceste cifre dezvăluie amploarea atacului din partea forțelor ucrainene, în timp ce armata rusă a pretins zilnic din 6 august că provoacă pierderi grele ucrainenilor, prevenind „tentative de descoperire”.

Potrivit lui Alexei Smirnov, cel puțin 12 civili au fost uciși și alți 121 au fost răniți, „inclusiv zece copii”, în incursiunea armată ucraineană.

În fața acestei situații dificile, autoritățile ruse au ordonat luni noi evacuari de civili în regiunea Kursk, dar și în Belgorod, ambele fiind la granița cu Ucraina.

„Până în prezent, 121.000” de oameni „au plecat sau au fost evacuați” din Kursk, a detaliat Smirnov, subliniază AFP.

În Belgorod, care se află lângă Kursk, nu este în acest stadiu afectat de lupte, dar situația de acolo este considerată „alarmantă” de autoritățile regionale care, în consecință, au anunțat dimineața evacuarea locuitorilor cartierului Krasnoyaruzhsky. „pentru siguranța (lor)”.

„Există activități inamice” în zonă, a recunoscut guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, care nu a precizat câți civili au fost afectați de această decizie.

Atacul ucrainean i-a determinat pe unii din Moscova să se întrebe de ce Ucraina a reușit să străpungă atât de ușor regiunea Kursk după mai bine de doi ani de la începerea celui mai intens război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial.

Bloggerii ruși de război au spus că forțele ucrainene din Kursk încearcă să încercuiască Suja, în timp ce bătălii majore au fost în desfășurare lângă Korenevo, la aproximativ 22 km de graniță, și Martinovka.

„Situația de la granițele regiunii de vest Belgorod este alarmantă”, a declarat Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus, adăugând că Ucraina încearcă granița în mai multe locuri.

„Inamicul are aici trei grupări destul de mari”

Putin spune că îi va „expulza” pe ucraineni, care „execută voința” occidentalilor

Armata ucraineană caută să „semene discordie și zâzanie în societatea noastră, să intimideze oamenii, să distrugă unitatea și coeziunea societății ruse”, a criticat luni Vladimir Putin, acuzând Kievul că „execută voința” occidentalilor.

„Sarcina principală a Ministerului Apărării este, fără îndoială, să expulzeze inamicul din teritoriile noastre”, a spus Putin luni, în timpul unei întâlniri difuzate de televiziunea rusă alături de oficialii forțelor de securitate.

Pentru președintele rus, acesta este un eșec neașteptat, deoarece armata sa are avantajul de câteva luni pe frontul de est al Ucrainei, fără a face totuși un avans major. 

Rușii de rând critică autoritățile

La Moscova, de câteva zile se adună ajutor pentru cei strămutați.

Ivan, un avocat de 31 de ani, a adus haine la un centru de colectare. „Compatrioții noștri suferă”, a spus el pentru AFP: „În vremuri ca aceasta, trebuie să ne arătăm solidari”.

Daria Tchistopolskaïa, o moașă în vârstă de 28 de ani, este mai critică la adresa autorităților.

„Statului nu îi pasă suficient de acești oameni și oamenii înșiși ar trebui să se ajute între ei în astfel de situații”, a spus ea, după ce a adus jucării.

Teritoriile ruse ocupate ar putea fi folosite în scopuri politice pentru negociere, recunoaște chiar și Putin

Pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară rămâne ocupată în proporție de aproape 20% de Rusia, obiectivul asaltului din regiunea Kursk este clar: „de a muta războiul pe teritoriul agresorului rus.

Potrivit oficialului ucrainean intervievat de AFP, incursiunea a avut ca scop și reducerea presiunii asupra armatei ucrainene din Donbass (est), unde trupele ruse avansează încă de la începutul anului.

Mai devreme sau mai târziu, Rusia va „opri” unitățile ucrainene din regiunea Kursk, dar, dacă „după un anumit timp, nu va reuși să recâștige aceste teritorii, ele ar putea fi folosite în scopuri politice”, de exemplu, în timpul negocierilor de pace, a spus el.

„Inamicul caută să-și îmbunătățească poziția de negociere în viitor”, a spus de asemenea Vladimir Putin.