Washington Times prezice un nou război în Caucaz
În luna iunie, unul dintre „funcționarii de politica externa” al lui Putin a făcut o altă declarație scandaloasa cu privire la statutul Nagorno-Karabah, scrie profesorul Alexander Murinson, în Washington Times.
Presedintele Institutului Orientului Mijlociu din Rusia, Evgheni Satanovski, într-un interviu cu site-ul azer Haqqin afirmă: „Dupa cate am înțeles, în ceea ce privește logica militară și politică reală, chestiunea apartenentei Karabahului la Azerbaidjan este complet închisă. Azerbaidjanul poate toca orice număr de oameni vrea el, poate folosi în acest scop orice cantitate de timp și bani, dar sincer, toate acestea nu vor avea niciun sens. Cu excepția cazului, desigur, daca nu cumva doreste ca războiul sa fie dus direct pe teritoriul Azerbaidjanului”.
Acest punct de vedere este important, deoarece reflectă opinia Kremlinului și nerespectarea constanta a dreptului internațional, considera autorul articolului. În contextul aderării Rusiei în cadrul Grupului de la Minsk al OSCE (un grup de țări – membre ale OSCE, care este in căutarea unei soluții pașnice a conflictului din Karabah) aceasta atitudine este alarmantă și ar trebui să provoace un răspuns diplomatic la Washington și alți membri ai Grupului de la Minsk.
Profesorul Murinson crede ca Moscova trebuie avertizata că Occidentul își dă seama că acțiunile ostile întreprinse de către Armenia au loc numai cu acordul tacit al Rusiei.
El este convins că faptele vorbesc de la sine despre ocuparea ilegală a regiunii Nagorno-Karabah de către forțele militare susținute de Armenia. Această zonă este recunoscută numai de cateva state ilegal, existente sub „umbrela” Rusiei: Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria. Acest lucru indică în mod clar implicarea Moscovei în problemele din aceasta regiune volatilă.
ONU, Consiliul Europei și alte organizații internaționale nu recunosc Republica Nagorno-Karabah. Toate acestea au arata în mod repetat suportul pentru integritatea teritorială a Azerbaidjanului și au cerut retragerea tuturor forțelor armene de pe teritoriul disputat. In plus, ONU, NATO, UE, Consiliul Europei, OSCE și alte organizații nu considera legitime alegerile din Nagorno-Karabah.
În martie 2008, ONU (cu 39 de voturi pentru, 7 – împotrivă și 100 abțineri) a adoptat o rezoluție prin care recunoaște existența „teritoriilor azere ocupate” și cere „retragerea imediată, completă și necondiționată a tuturor forțelor armene din teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului”. Împotriva acestei rezoluții au votat Rusia, SUA și Franța – co-presedintii Grupului de la Minsk al OSCE.
Astfel, daca aceste țări (SUA și Franța) nu isi clarifica atitudinea fata de conflictul „dezghețat”, este inevitabil un alt război în Caucaz, conchide profesorul Alexander Murinson.
Sursa: Pagina de Rusia