VIDEO // Ucraina a publicat imagini spectaculoase cu primele ore ale ofensivei din Kursk. Rușii încă nu au un răspuns
Trupele aeropurtate ale Ucrainei (DShV) au publicat vineri primele imagini video filmate după ce au trecut granița Rusiei în regiunea Kursk, acestea arătând o operațiune de arme combinate care a luat prin surprindere totală apărătorii ruși.
„Deminarea, spargerea graniței, distrugerea liniilor defensive ale inamicului, munca aviației, artileriei, luarea de prizonieri. Primele ore ale operațiunii ofensive a Forțelor de Apărare în regiunea Kursk a Federației Ruse pe 6 august 2024. O zi care va intra în istoria războiului ruso-ucrainean”, a transmis DShV, potrivit Ukraîinska Pravda.
De altfel, acest lucru a fost remarcat deja de generalul Mark Hertling, un fost comandant al trupelor americane din Europa, pe baza imaginilor disponibile anterior.
Hertling a descris incursiunea ucraineană în Kursk ca fiind „echivalentul terestru al Raidului Doolittle din Al Doilea Război Mondial, care a demonstrat că insulele japoneze principale sunt vulnerabile unor atacuri aeriene americane, când japonezii nu se așteptau deloc la acest lucru.
Într-o înregistrare video separată publicată vineri, trupele aeropurtate ucrainene au arătat cum au bombardat punctul de trecere al frontierei de la Sudja, o localitate care este un punct major de tranzit pentru gazul rusesc ce ajunge în Europa. Filmarea arată cum apărătorii ruși s-au predat dronelor pentru a nu fi uciși:
Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa, generalul Christopher Cavoli, a declarat cu doar o zi în urmă că Rusia încă încearcă să formuleze un răspuns la operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk, iar până acum această reacție a fost lentă și împrăștiată.
„Rusia încă își formulează răspunsul la invazia Ucrainei. Până acum a fost doar o reacție destul de lentă și împrăștiată. Acest lucru se datorează în parte pentru că Rusia nu stabilește cine are autoritatea. Ministerul Apărării este responsabil pentru acțiunile militare din interiorul Ucrainei, dar nu din interiorul Rusiei, nu? Adică ar trebui să fie Ministerul Afacerilor Interne”, a afirmat generalul, citat de Voice of America.
„În al doilea rând, Rusia nu are forțe disponibile pe care să le poată transfera acolo. Nivelul de implicare și ponderea forțelor terestre ruse care se află în Ucraina este foarte semnificativ”, a adăugat el în cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Relații Externe al NATO.
Răspunzând la o întrebare, Cavoli a remarcat că, în ciuda problemelor apărute pentru forțele ucrainene implicate în incursiune, a rămas uimit de inovațiile pe care Ucraina le-a demonstrat „în plan militar, tehnic și tactic”.
Câte trupe ucrainene ar lupta pe teritoriul Rusiei
După succesul inițial al incursiunii, care a obținut o surpriză operațională deplină, Statul Major de la Kiev a decis să trimită în Kursk elemente ale altor două brigăzi aeropurtate – nr. 82 și 95.
Analistul militar David Axe de la Forbes estima miercuri că, după aceste întăriri cu trupe de elită, corpul expediționar ucrainean din Kursk include în jur de 6 brigăzi de prima linie, la care se adaugă două batalioane independente și unități de artilerie, recunoaștere, forțe speciale și aeronave fără pilot – în rol de susținere.
„Având în vedere că Ucraina a retras unități de pe fronturile din Pokrovsk, Torețk, și Ceasiv Yar – cele mai dificile părți ale primei linii – este destul de clar că Ucraina nu urmărește obiective limitate în operațiunea sa din Kursk”, consideră analistul militar Rob Lee.
Care sunt însă aceste obiective militare nu este întru totul clar. Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe a declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că ofensiva va înceta, dacă Rusia acceptă o „pace justă”.
Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al armatei ucrainene, a anunțat joi că Ucraina a înființat o administrație militară în teritoriile pe care le controlează în regiunea Kursk.
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că forțele Kievului au preluat controlul complet asupra orașului rus Sudja, un lucru contestat de ruși.