Soldații ucraineni au crezut că ordinul de a invada Rusia în regiunea Kursk e o glumă: „Comandantul doar a zâmbit”
Planurile Statului Major al Ucrainei privind ofensiva în zona Kursk au fost ținute atât de secrete încât niciunora dintre soldații ucraineni care au primit ordinul de a avansa pe teritoriul Rusiei nu le-a venit să creadă că ele sunt reale în momentul în care l-au primit în cele din urmă, relatează Hotnews.ro cu referire la Business Insider.
Soldați ucraineni din zona de operațiuni au fost intervievați de The Economist, care scrie că aceștia au început să suspecteze că lansarea unui atac este iminentă când au primit mai devreme în cursul lunii august căști și puști de asalt noi.
Militarii ucraineni au relatat că au făcut exerciții de instrucție cu diverse machete la scară și că și-au dat seama abia ulterior că acestea au fost menite să simuleze sate din Rusia.
Unii au povestit că invadarea Rusiei a părut o posibilitate nerealistă.
„Am râs”, a explicat un soldat ucrainean identificat de The Economist doar cu prenumele Serhiy, referindu-se la momentul în care a auzit prima oară de planul de a invada regiunea Kursk.
„Am glumit că nu este 1 aprilie. Comandantul doar a zâmbit, știind că nu avem nicio idee cu privire la ceea ce ne așteaptă”, a mai relatat acesta, un militar din Brigada 80 a Ucrainei.
The New York Times (NYT) a scris încă de săptămâna trecută că Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a învățat o lecție importantă după eșecul ofensivei din vara anului trecut și a pregătit în cel mai mare secret ofensiva care se desfășoară acum în regiunea Kursk a Rusiei.
Incursiunea din Kursk s-a transformat într-o ofensivă după ce rușii au fost luați complet prin surprindere
Comandantul adjunct al uneia dintre brigăzile ucrainene, locotenent-colonelul Artem (NYT nu îi dezvăluie numele de familie) le-a declarat reporterilor americani că doar un cerc restrâns de comandanți știau despre planurile ofensivei.
Ofițerilor superiori li s-a spus despre invazia iminentă cu doar trei zile înainte de începerea acesteia, iar militarii de rând au aflat despre atac cu doar o zi înainte de declanșarea acestuia.
În cadrul pregătirilor, vehiculele blindate au fost ascunse în păduri, mișcările trupelor au fost mascate ca exerciții și instruire, iar soldații au fost nevoiți să petreacă noaptea în case părăsite din satele de graniță.
Strategia forțelor armate ucrainene a fost să străpungă rapid graniţa şi apoi să avanseze pe drumuri şi să blocheze contraatacurile ruseşti, profitând de geografia locului. În regiunea Kursk, câmpurile sunt presărate cu lacuri și mlaștini care, conform planurilor redactate de Statul Major ucrainean, aveau să limiteze capacitatea trupelor ruse de a se deplasa în afara drumurilor.
Jurnaliștii de la NYT au notat, după discuții cu militari și ofițeri ucraineni de pe teren, că natura strict secretă în care a fost pregătită ofensiva era de o importanță capitală și că Statul Major de la Kiev a tras concluziile după ce îndelung așteptata contraofensivă declanșată în luna iunie a anului trecut nu a reușit să străpungă liniile defensive impresionante construite de armata rusă în sudul Ucrainei.
După succesele înregistrate pe front în a doua parte a lui 2022, liderii de la Kiev nu au făcut niciun secret din faptul că pregătesc o ofensivă majoră care să elibereze teritoriul țării de forțele invadatoare.
Secretă a fost ținută doar direcția ofensivei, însă rapid a devenit evident că grosul eforturilor se îndreaptă spre sudul țării. Ofensiva de vară a Kievului a fost declanșată astfel în cea mai evidentă direcție, anticipată și de comandamentul de la Moscova.