Kremlinul a negat luni că preşedintele Vladimir Putin s-ar fi întâlnit cu fondatorul Telegram, Pavel Durov, în Azerbaidjan, înainte de arestarea mogulului tehnologic în Franţa în weekend, informează News.ro cu referire la Interfax.

„Nu, (nu a existat o astfel de întâlnire)", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre această presupusă întâlnire.

Potrivit Moscow Times, canale de ştiri Telegram legate de Kremlin au susţinut că Durov a încercat să se întâlnească cu Putin în timpul vizitei de stat a liderului rus în Azerbaidjan din 18-19 august, dar Putin l-ar fi refuzat.

Durov, care s-a stabilit în Dubai din 2017, s-a aflat în capitala Azerbaidjanului în acelaşi timp în care Putin venise acolo într-o vizită oficială între 17-19 august. Potrivit canalului de ştiri Telegram Baza, Putin a refuzat o propunere de a se întâlni cu Durov, deşi motivul refuzului său şi motivul întâlnirii solicitate nu sunt cunoscute.

Pavel Durov a fost reţinut pe aeroportul Paris-Le Bourget la scurt timp după ce a sosit de la Baku, sâmbătă seara. Vizat de un mandat de căutare în Franţa, fondatorul aplicaţiei de mesagerie şi social media Telegram a fost reţinut pentru presupuse infracţiuni legate de lipsa de moderare a conţinutului pe reţeaua sa, foarte populară în spaţiul ex-sovietic.

„Nu ştim exact de ce este acuzat Durov, nu am primit încă niciun comunicat oficial”, a spus Peskov. „Să aşteptăm până când acuzaţiile sunt făcute publice, dacă sunt. După aceea, vom putea să tragem nişte concluzii preliminare”, a comentat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

AFP, care a citat o sursă anonimă apropiată de cazul lui Durov, a relatat că antreprenorul tehnologic era conştient de mandatul de arestare francez împotriva sa, dar plănuia totuşi să „ia cina” la Paris. „Poate că a avut sentimentul impunităţii”, a declarat sursa citată.

În vârstă de 39 de ani, Durov s-a născut în Rusia, ţară pe care a părăsit-o însă în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunităţile care făceau opoziţie pe platforma sa de social media VK, pe care a vândut-o. Telegram, o aplicaţie de mesagerie cu sediul în Dubai, dezvoltată ulterior, se poziţionează ca o alternativă la platformele deţinute de SUA, care s-au confruntat cu critici pentru exploatarea datelor personale ale utilizatorilor. Cu toate acestea, criticii acuză Telegram că găzduieşte conţinut ilegal, inclusiv materiale explicite, dezinformare şi facilitează vânzarea de droguri.

Deschide și: Cine este Pavel Durov, fondatorul discret și sulfuros al Telegram. Omul care a sfidat FSB-ul lui Putin 

Deschide și: Arest preventiv prelungit pentru patronul Telegram, Pavel Durov, reţinut în Franţa