Sarcina alegerii următorilor comisari europeni a devenit o luptă pentru echilibrul de gen. Cererea lui von der Leyen a fost ignorată
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, se află în plin proces de formare a noii Comisii Europene. Înainte să plece în vacanța de vară, ea le solicitase capitalelor UE să-i trimită nominalizări duble pentru posturile de comisari, câte un bărbat și câte o femeie pentru fiecare. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, foarte puține state membre au respectat această regulă, remarcă Financial Times, citat de Digi24.RO.
Două posturi, ocupate. Trei țări au propus femei
Două posturi au fost ocupate: von der Leyen însăși, din Germania, în calitate de președinte supleant, și Kaja Kallas din Estonia, în calitate de șef al politicii externe a blocului. Dar pentru celelalte 25 de funcții, doar trei țări - Croația, Finlanda și Suedia - au propus femei. Șaisprezece țări au propus doar bărbați, altele încă nu și-au declarat candidații.
Dintre candidații bărbați îi putem elimina pe cei cinci care revin pentru un al doilea mandat: cei din Franța, Ungaria, Letonia, Olanda și Slovacia. De unde rezultă că acele capitale rămase pur și simplu i-au ignorat solicitarea lui Von der Leyen. Nimic din tratatele UE nu obligă capitalele să propună mai mult de un nume și nu există nicio regulă privind sexul, explică Financial Times.
Un test pentru președinte
Dar pentru președinte, care a făcut aceeași solicitare în urmă cu cinci ani, acesta este un test al curajului său din al doilea mandat și al echilibrului de putere dintre Bruxelles și capitalele naționale înaintea unui mandat care va fi dominat de unele bătălii majore pe teme politice, scrie sursa citată.
Von der Leyen poate, în teorie, să pedepsească țările care fac propuneri exclusiv masculine, oferindu-le nominalizaților lor roluri mai puțin importante în cadrul Comisiei, dar, în același timp, ea trebuie, de asemenea, să mulțumească principalele capitale și facțiuni politice.
De asemenea, Parlamentul European trebuie să fie de acord cu comisarii săi în cadrul unui vot majoritar pentru întreaga echipă, după audierile individuale programate pentru toamna acestui an.
Mulți dintre cei 720 de membri ai Camerei își freacă deja mâinile în fața perspectivei de a juca dur cu privire la unii dintre candidați și de a da o lovitură de grație viitoarei Comisii Europene înainte ca aceasta să fie constituită oficial. Dacă tranșa aceasta de propuneri va fi flagrant de dezechilibrată în favoarea bărbaților, chiar și mai mulți europarlamentari se vor simți îndreptățiți să o respingă la vot și să o trimită pe Von der Leyen - cu tot cu guvernele naționale - să reia întregul proces de la zero, conchide Financial Times.
Marcel Ciolacu, destul de laconic
Întrebat marți dacă a discutat luni cu Ursula von der Leyen despre propunerea României pentru postul de comisar, așa cum anunțase, premierul Marcel Ciolacu a fost destul de laconic.
”Am discutat, o să discut și astăzi, o să discut și mâine, e o procedură, doamna președinte nu a terminat încă toată structura”, a declarat Ciolacu.
Joia trecută, premierul a declarat că eurodeputatul PSD Victor Negrescu, actual vicepreședinte al Parlamentului European, este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european din partea României.
"În ce privește comisarul, nu e prima oară când o spun, am mers cu un nume. El este actualul vicepreședinte al Parlamentului European, domnul Victor Negrescu. Normal că mi-am făcut și un calendar, un deadline. Eu sper ca cel târziu luni să înaintăm propunerea din partea Guvernului României. Acest atribut este exclusiv al prim-ministrului, dar, cum este și normal, și deja am și stabilit cu domnul președinte Nicolae Ciucă, vom avea o discuție în următoarele zile", a spus Ciolacu la Bruxelles, după o întrevedere cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Victor Negrescu, nuanțat
A doua zi, Victor Negrescu a avut la Digi 24 o declarație mai nuanțată: ”Domnul premier Marcel Ciolacu a spus că aceasta este propunerea pe care domnia sa a făcut-o, însă în cursul săptămânii următoare înțeleg că vor exista discuții atât cu partenerii noștri din coaliție cât și cu președintele României. Pentru că, așa cum a precizat și domnia sa, vorbim de o comunicare instituțională. În contextul acesta cred că trebuie să așteptăm până săptămâna viitoare pentru a vedea o propunere oficială în acest sens. Sunt mai multe nume vehiculate, da, al meu este vehiculat cel mai des”. ”În acest moment propunerea mea personală este domnul Victor Negrescu", a reiterat luni Ciolacu, înainte de a avea o nouă discuție telefonică cu șefa Comisiei Europene.
Premierul a mai spus că o să aibă o discuție și cu liderul liberalilor Nicolae Ciucă, dacă se impune, și cu președintele României”.