Mașinile chinezești se vând în Rusia la preț de Mercedes, dar lumea le cumpără. Cât de afectată este, de fapt, țara care a invadat Ucraina
La doi ani și jumătate de la invadarea Ucrainei, Rusia se confruntă cu consistente sancțiuni economice din partea Occidentului. Potrivit FMI, PIB-ul Rusiei este cu aproximativ 7% mai mic decât prognoza de dinaintea războiului, însă economia nu s-a prăbușit, așa cum avertizau unii experți, scrie HotNews.ro.
Economia Rusiei arată însă foarte diferit față de perioada de dinaintea războiului, spune economistul șef pe Europa Centrală și de Est al UniCredit, Dan Bucșa.
Rusia a mobilizat enorm de multe resurse pentru aparatul militar – atât bani, cât firme întregi și foarte multă forță de muncă.
„În momentul în care acești oameni au fost aduși să muncească pentru firmele de armament, li s-au mărit și salariile într-un mod spectaculos. Rusia primea foarte multă forță de muncă din Caucaz și Asia Centrală, oameni care nu se mai duc acum la muncă în Rusia sau, oricum nu în același număr ca înainte. Asta a dus la o penurie de muncitori și în sectorul privat. Și atunci, sectorul privat a trebuit să mărească la rândul lui salariile”, spune economistul.
Ca urmare, consumul crește în Rusia ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, mai spune economistul român.
În opinia sa, populația din Rusia este decuplată de acest război.
„Majorității rușilor nu le pasă de războiul din Ucraina. Consumul crescând, a crescut și creditarea. Rușii au reușit în mare parte să să înlocuiască bunurile europene vestice în general cu bunuri chinezești, dar de o calitate mai proastă.
Economia Rusiei, alimentată de explozia cheltuielilor pentru apărare
El anticipează că economia Rusiei nu va mai crește în ritmul în care creștea înaintea invaziei, dar e posibilă o crelștere de 1% sau puțin peste 1%.
„Nu mai au la fel de multe resurse la buget să cheltuiască. Mare parte din mărfurile pe care le vând gaz, petrol, alte minereuri le vând pe monede din țări emergente, să zicem pe reminbi, pe moneda chinezească în Brazilia, în Africa de Sud, în India. Dacă ei vor să importe ceva de valoare, trebuie însă să plătească în euro și dolari. Chinezii publică structura exporturilor lor către Rusia și cum sunt acelea plătite. Iar acolo se vede că Rusia plătește în continuare o parte semnificativă în dolari Chinei. China nu a vrut niciodată ruble”, argumentează Bucșa.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate arată într-un raport că economia Rusiei a fost alimentată de explozia cheltuielilor pentru apărare, inclusiv plăți mari către soldați și familiile celor uciși în Ucraina, în special în minoritățile etnice din regiunile mai sărace. Această dinamică se reflectă și în dezechilibrele economice regionale. Zonele cu industrii militare puternice sau învecinate cu Ucraina au performanțe economice mai bune ca urmare a activităților legate de război.