Azerbaidjan: Victorie a partidului preşedintelui Ilham Aliev într-un scrutin denunţat de opoziţie
Partidul preşedintelui Ilham Aliev a câştigat majoritatea mandatelor la alegerile parlamentare din Azerbaidjan, au anunţat luni autorităţile, opoziţia denunţând „încălcări masive” ale regulilor electorale, conform AFP, tarnsmite Agerpres.
Această ţară din Caucaz, gazdă a COP29 în noiembrie, este condusă cu o mână de fier de Aliev din 2003.
Partidul preşedintelui, Yeni (Noul) Azerbaidjan, a câştigat 68 din cele 125 de locuri din parlamentul unicameral, Milli Majlis, a anunţat Comisia Electorală Centrală a Azerbaidjanului.
Alte locuri au fost câştigate de 45 de candidaţi independenţi şi 12 membri ai mai multor partide politice, dar toţi sunt consideraţi loiali guvernului.
Un singur candidat al opoziţiei, din partidul Alternativa Republicană, a fost ales.
Partidul de opoziţie Musavat a denunţat luni "încălcări masive" ale regulilor electorale, inclusiv voturi multiple.
Criticii preşedintelui l-au acuzat că a organizat aceste alegeri pentru a-şi consolida controlul asupra ţării, cu puţin mai mult de două luni înainte de COP29, organizată între 11 şi 22 noiembrie de această putere bogată în petrol şi gaze.
Sub conducerea lui Aliev, alegerile din Azerbaidjan nu au fost niciodată considerate libere şi transparente de către misiunile de observare ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Observatorii OSCE urmează să-şi prezinte în cursul zilei de luni concluziile cu privire la vot.
Acestea au fost primele alegeri parlamentare de la recucerirea teritoriului Nagorno-Karabah de la separatiştii armeni în septembrie 2023.
Ilham Aliev, bucurându-se de gloria succesului său militar în această regiune care până atunci scăpase de sub controlul său, a fost deja reales în februarie pentru un al cincilea mandat, cu 92% din voturi, într-un scrutin boicotat de opoziţie.
Preşedintele în vârstă de 62 de ani, care a preluat conducerea de la regretatul său tată Heidar Aliev - aflat la putere între 1993 şi 2003 după ce a fost un oficial de rang înalt în aparatul sovietic -, este acuzat că reprimă orice voce independentă de ani de zile, astfel încât nu era aşteptată nicio surpriză electorală.
În ultimele luni, zece reporteri au fost arestaţi în cadrul unor procese judiciare pe care susţinătorii lor le consideră fabricate.
Azerbaidjanul, o fostă republică sovietică de aproximativ 10 milioane de locuitori, este, de asemenea, obişnuită să se afle în partea de jos a clasamentelor ONG-ul pentru drepturile omului.
Organizaţia americană de promovare a democraţiei Freedom House clasifică această ţară printre „cele mai rele dintre cele mai rele” în ceea ce priveşte libertăţile civile.