Şeful Telegram, Pavel Durov, anunţă că va elimina sau dezactiva unele servicii care au fost utilizate abuziv
Şeful serviciului de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a anunţat vineri că aplicaţia sa va elimina sau dezactiva unele funcţii care ar fi fost utilizate în mod abuziv de către escroci, roboţi şi infractori, relatează The Guardian şi Reuters.
El a anunţat această măsură într-un mesaj către cei 12,2 milioane de abonaţi ai săi de pe platformă.
Durov spune că Telegram va avea o nouă abordare în ceea ce priveşte moderarea conţinutului şi va elimina unele caracteristici care au fost utilizate în mod abuziv pentru activităţi ilegale. Măsura vine la aproape două săptămâni după ce Durov a fost arestat în Franţa pentru complicitate la activităţi infracţionale permise de reţeaua sa, potrivit News.ro.
„Astăzi, introducem funcţii noi, în timp ce eliminăm treptat câteva caracteristici învechite. Am eliminat funcţia Oameni în apropiere, care a fost utilizată de mai puţin de 0,1% din utilizatorii Telegram, dar a avut probleme cu roboţii şi escrocii. În locul acesteia, vom lansa Afaceri în apropiere, care prezintă afaceri legitime, verificate. Aceste afaceri vor putea să afişeze cataloage de produse şi să accepte plăţi fără probleme. De asemenea, am dezactivat încărcarea de conţinut media nou în Telegraf, instrumentul nostru independent de blogging, care pare să fi fost utilizat în mod abuziv de actori anonimi. În timp ce 99,999% dintre utilizatorii Telegram nu au nimic de-a face cu criminalitatea, cei 0,001% implicaţi în activităţi ilicite creează o imagine proastă pentru întreaga platformă, punând în pericol interesele celor aproape un miliard de utilizatori ai noştri. De aceea, anul acesta ne angajăm să transformăm moderarea pe Telegram dintr-un domeniu de critică într-unul de laudă”, a anunţat Pavel Durov.
Modificările sunt primele pe care le-a anunţat de când a fost arestat luna trecută în Franţa şi interogat timp de patru zile înainte de a fi pus sub anchetă oficială şi eliberat pe cauţiune. El a fost inculpat săptămâna trecută de justiţia franceză pentru că ar fi permis activităţi infracţionale pe aplicaţia de mesagerie, dar a evitat închisoarea cu o cauţiune de 5 milioane de euro. Acuzaţiile împotriva lui Durov includ complicitate la răspândirea de imagini sexuale cu copii şi o serie de alte presupuse infracţiuni care au fost facilitate de aplicaţia sa de mesagerie, inclusiv fraudă şi spălare de bani.
Cazul a avut reverberaţii în industria tehnologică mondială, ridicând întrebări cu privire la limitele libertăţii de exprimare online, supravegherea platformelor de social media şi dacă proprietarii acestora sunt responsabili din punct de vedere juridic pentru comportamentul infracţional al utilizatorilor.
Avocatul lui Durov a declarat că este absurd să fie investigat şeful Telegram în legătură cu infracţiuni comise de alte persoane pe aplicaţie.
Katie Harbath, fost director de politici publice la Meta, care acum consiliază companii pe probleme de tehnologie, a declarat: „Este bine că Durov începe să ia în serios moderarea conţinutului, dar, la fel cum au constatat Elon (Musk) şi alţi directori executivi din domeniul tehnologiei care conduc platforme de discurs, dacă el crede că acest lucru va fi la fel de simplu ca şi cum ar face câteva mici schimbări, va avea parte de o trezire bruscă”.
Telegram a eliminat, de asemenea, precizările de pe pagina sa de Întrebări frecvente care spuneau că nu procesează rapoartele privind conţinutul ilegal din chat-urile private, deoarece astfel de chat-uri sunt protejate. Durov nu s-a referit la această modificare în mesajul său.
Într-o postare anterioară făcută joi, Durov declarase că mesageria Telegram nu este perfectă. „Dar afirmaţiile din unele mass-media că Telegram este un fel de paradis anarhic sunt absolut neadevărate”, a scris el. „Noi eliminăm milioane de mesaje şi canale dăunătoare în fiecare zi”, a afirmat Durov.
El a spus că ancheta franceză a fost surprinzătoare, deoarece autorităţile de acolo ar fi putut contacta în orice moment reprezentantul Telegram în UE sau pe Durov însuşi, pentru a-şi exprima îngrijorarea.
„Dacă o ţară este nemulţumită de un serviciu de internet, practica stabilită este de a începe o acţiune în justiţie împotriva serviciului însuşi”, a scris el.