Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va prezenta, miercuri, Parlamentului European repartizarea portofoliilor în viitorul executiv comunitar, în care nu-şi va atinge obiectivul de a avea egalitate de gen, după ce majoritatea celor 27 de state membre au propus bărbaţi pentru posturile de comisar şi nu s-au conformat cererii sale de a propune un bărbat şi o femeie, relatează Digi24.ro cu referire la EFE și Agerpees. Potrivit surselor, România a propus-o pentru funcția de comisar european pe Roxana Mînzatu.

La invitaţia Parlamentului European, Von der Leyen se va întâlni miercuri dimineaţă cu uşile închise cu preşedinta acestei instituţii, Roberta Metsola, şi cu liderii grupurilor politice din PE pentru a le prezenta viitoarea sa echipă de comisari europeni.

„Acest schimb de opinii la Conferinţa preşedinţilor va deschide calea pentru iniţierea procesului de audiere odată ce Parlamentul European va primi întreaga documentaţie necesară”, a precizat purtătoarea de cuvânt a legislativului comunitar, Delphine Colard.

În acest timp, Von der Leyen „continuă să lucreze” la componenţa noului executiv comunitar şi va anunţa structura acestuia când procesul „se va fi încheiat”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer. „Competenţa şi experienţa” candidaţilor vor fi luate în considerare în repartizarea responsabilităţilor pe portofolii şi pentru a asigura "echilibrele”, în special cele „geografice şi de gen”, a completat acelaşi purtător de cuvânt.

Von der Leyen le-a cerut guvernelor celor 27 de state membre ale UE să-i trimită ca propunere de comisar european doi candidaţi, un bărbat şi o femeie, dintre care ea să aleagă în aşa fel încât în viitoarea sa Comisie Europeană să obţină egalitatea de gen.

Dar numai Bulgaria i-a trimis concomitent o astfel de propunere cu două nume şi în cele din urmă reprezentarea feminină în viitorul executiv comunitar va cuprinde 10 femei, inclusiv Von der Leyen şi estona Kaja Kallas, care va conduce diplomaţia UE, alături de 16 bărbaţi. Este încă aşteptată o nouă propunere de comisar din partea Sloveniei, care vineri şi-a retras candidatul bărbat în urma insistenţelor şefei Comisiei de a căuta egalitatea de gen.

Von der Leyen va încerca probabil să compenseze dezechilibrul de gen atribuind portofolii mai importante femeilor comisar. Printre portofoliile cele mai râvnite sunt economia, concurenţa, industria şi apărarea. Structura viitoarei Comisii Europene ar putea fi însă diferită de cea actuală condusă tot de Von der Leyen, prin desfiinţarea sau crearea altor portofolii ori redenumirea unora dintre cele existente.

Acest proces este însă lipsit de transparenţă, iar lipsa informaţiilor despre repartizarea responsabilităţilor în viitoarea Comisie Europeană dă naştere la speculaţii. De pildă, postul Euronews a publicat chiar şi o listă cu componenţa nominală şi pe portofolii, afirmând că cele mai atractive sarcini vor reveni candidaţilor PPE, adică cei din familia politică a lui Von der Leyen.

În orice caz, odată ce preşedinta Comisiei îşi va face publică lista de comisari, aceştia vor fi examinaţi de comisiile Parlamentului European în audieri menite să le testeze cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură, urmând de asemenea să le studieze CV-urile şi să le evalueze meritele care-i recomandă pentru postul de comisar european, inclusiv angajamentul lor faţă de politicile şi abordările Bruxellesului, precum şi eventualele incompatibilităţi. Au existat în trecut cazuri în care în urma acestor audieri cei propuşi pentru posturi de comisar european au fost înlocuiţi.

După încheierea procesului de audiere, Parlamentul European se va pronunţa prin vot pentru a aproba Comisia Europeană în ansamblu. Aceasta ar urma să-şi intre în atribuţii în jurul datei de 1 decembrie.