Prezentarea componenţei noii Comisii Europene, amânată pentru săptămâna viitoare
Prezentarea noii echipe de comisari europeni, care era aşteptată miercuri la Bruxelles, va avea loc în cele din urmă marţea viitoare la Strasbourg, semn că negocierile se prelungesc, relatează AFP, citată de Agerpres.
Distribuţia viitorului executiv al UE le va fi prezentată liderilor grupurilor politice din Parlamentul European marţi dimineaţă, în marja plenarei eurodeputaţilor la Strasbourg, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Întârzierea este legată de schimbarea comisarului pentru Slovenia, ţară care a optat în cele din urmă pentru Marta Kos, fostă ambasadoare, a cărei candidatură urmează să fie aprobată vineri de parlamentul sloven.
Cu această nouă candidată, liderii europeni încearcă să atenueze controversa privind absenţa unui număr suficient de femei în echipa care se formează.
În această etapă, noul colegiu ar putea avea aproximativ zece femei dintr-un total de 27 de comisari, fără a obţine paritatea.
Realeasă în funcţia de şefă a Comisiei în iulie, Ursula von der Leyen trebuie să definească profilurile şi atribuţiile comisarilor, câte unul pentru fiecare stat membru, care vor alcătui acest nou executiv pentru perioada 2024-2029.
Alocarea celor mai mari portofolii va trimite un semnal cu privire la ponderea fiecărui stat membru, dar şi a fiecărui grup politic, precum şi la principalele orientări pe care Comisia intenţionează să le promoveze, la trei luni de la alegerile europene marcate de o creştere a extremei drepte.
Întrebată despre amânare, eurodeputata franceză Valerie Hayer, preşedinta Renew Europe (centrişti şi liberali), a recunoscut că stabilirea componenţei Comisiei este "evident un exerciţiu dificil".
"Vom vedea săptămâna viitoare ce ne prezintă Ursula von der Leyen", a spus ea. "Suntem într-o logică constructivă, dar rămânem vigilenţi", a continuat ea. "Trebuie să avem un colegiu operaţional cât mai curând posibil, dar nu cu orice preţ", a mai precizat Hayer.
După prezentarea echipei Ursulei von der Leyen, comisarii propuşi vor trebui să treacă de audieri în faţa europarlamentarilor şi să fie supuşi unui vot de aprobare, o luptă instituţională cu Parlamentul European, care de multe ori vrea să-şi marcheze teritoriul prin respingerea anumitor candidaţi, comentează AFP.
La fel ca formarea unui guvern, alcătuirea Comisiei este ca şi cum ai face un "puzzle", şi este o "perioadă foarte dificilă", deoarece sunt atât de multe incertitudini, a afirmat colaboratoarea unuia dintre candidaţi. "Pot fi o mulţime de surprize", a adăugat sursa citată.
În urma recentului raport Draghi privind competitivitatea, Comisia ar putea adopta o orientare axată mai mult pe economie, într-o Europă aflată în dificultate în faţa concurenţei din partea Statelor Unite şi Chinei.