Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA sunt „inutile” pentru Ucraina, din cauza restricțiilor privind loviturile în interiorul Rusiei impuse de partenerii occidentali, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, în timpul unei conferințe, potrivit Kyiv Independent, transmite Digi24.ro. 

În primăvară, SUA au început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), care au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri.

Deși aceste rachete au fost utilizate în Crimeea ocupată de Rusia, restricțiile impuse de Washington împiedică folosirea lor pe teritoriul rus. Kievul a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să ridice aceste restricții, permițând atacurile asupra bazelor aeriene și a altor ținte militare dincolo de graniță.

ATACMS în forma pe care o avem astăzi (în Ucraina) este inutilă dacă nu o poți folosi asupra bazelor militare rusești și aerodromurilor cu elicoptere și avioane. Este inutil. Din cauza restricților, rachetele ATACMS din păcate nu sunt eficiente”, a declarat Zelenski. 

Zelenski cere mai multă muniție

Zelenski susține că, deși multe s-au schimbat în timpul războiului, Ucraina se confruntă în continuare cu un deficit de arme, bazându-se în mare măsură pe importuri și asistență din partea partenerilor săi.

Liderul ucrainean cerut mai multe obuze de artilerie de 155 mm și 122 mm.

Da, am început să le producem (obuze de artilerie de 155 mm), dar acest lucru nu este suficient pentru un război la scară largă. Puteți vedea că nici măcar volumele de producție ale întregii Europe nu sunt suficiente pentru a acoperi un război terestru de o asemenea amploare”, a declarat președintele.

El a subliniat, de asemenea, lipsa sistemelor de apărare aeriană - în special a sistemelor Patriot fabricate în SUA și a rachetelor necesare pentru apărarea aeriană.

Nu putem face presiuni asupra SUA, le suntem recunoscători. Cu toate acestea, dacă vorbim despre HIMARS, ATACMS și alte mijloace care pot doborî cu precizie (ținte aeriene) și distruge inamicul, trebuie să creștem producția mai degrabă decât să limităm numărul”, a declarat președintele.

Wall Street Journal a raportat joi, citând un înalt oficial american care nu a fost dezvăluit, că administrația președintelui american Joe Biden urmărește să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei pe linia frontului cât mai mult posibil înainte de expirarea mandatului său în ianuarie.

Casa Albă discută cel mai bun mod de a ajuta Kievul în următoarele patru luni, indiferent de cine câștigă alegerile, scrie WSJ.

Deciziile includ o posibilă ridicare a unor restricții privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din interiorul Rusiei. 

Putin amenință

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia”.

Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă.