NATO ar fi putut face mai mult pentru Ucraina în încercarea de a preveni invazia Rusiei în 2022, a declarat șeful alianței militare occidentale într-un interviu publicat sâmbătă, informează Reuters, citat de Hotnews.

„Acum furnizăm echipament militar pentru un război – atunci am fi putut furniza echipament militar pentru a preveni războiul”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru săptămânalul german FAS, referindu-se la efoturile alianței militare de a înarma țara invadată de Vladimir Putin. 

Stoltenberg a subliniat reticența Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de a furniza arme pe care Kievul le-a solicitat înainte de invazia la scară largă a Rusiei, din cauza temerilor că tensiunile cu Rusia ar escalada.

De la invazia la scară largă a Rusiei, în urmă cu peste 30 de luni, Ucraina s-a bazat foarte mult pe livrările de arme din partea aliaților săi occidentali pentru a-și înfrânge inamicul mult mai mare.

Aliații Kievului au fost uneori reticenți în a-i oferi armele pe care le-a cerut. Cu toate acestea, pe măsură ce războiul a continuat, Ucraina a primit un sistem de armament după altul, după ezitările inițiale, deși nu este membru al alianței militare.

 Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, se va retrage în octombrie din funcția sa la NATO, pe care o deține din 2014. Fostul premier olandez Mark Rutte a fost anunțat în iunie drept următorul șef al organizației.

În interviu, Stoltenberg a declarat că o încetare a războiului din Ucraina va fi obținută doar la masa negocierilor.

„Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou un dialog cu Rusia într-o anumită etapă. Dar acesta trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei”, a spus el.

Stoltenberg a refuzat să confirme că îi va lua locul diplomatului german Christoph Heusgen în funcția de președinte al Conferinței de Securitate de la Munchen după ce va părăsi NATO.

El a declarat pentru FAS că are „multe opțiuni” și că va locui în Oslo.